Americké drony MQ-9 Reaper přezbrojují na novou geopolitickou realitu  
Reapery létají od roku 2001. Vznikly za určité geopolitické situace, která se ale od té doby podstatně změnila. V dnešním světě to mají drony těžší a bude se to spíše dále zhoršovat. Proto americké letectvo ve spolupráci s General Atomics připracuje „geopolitické“ vylepšení Reaperů na letouny MQ-9 Multi-Domain Operation (M2DO), které nebudou čelit banditům, ale sofistikovanějším protivníkům.
Atmosférický Reaper. Kredit. US Air Force.
Atmosférický Reaper. Kredit. US Air Force.

Bojové a průzkumné drony General Atomics MQ-9 Reaper létají od roku 2001. Od té doby se osvědčily v rozmanitých misích, jak v řadách US Air Force, tak i třeba kosmické agentury NASA a v letectvech dalších zemí. Reapery se objevily v řadě variant, které jsme již viděli v akci na řadě bojišť i misí po celém světě. Experti ale varují, že se postavení těchto dronů a jejich přínos mohou v blízké době podstatně zhoršit.

 

Britský Reaper nad Afghánistánem (2007). Kredit: Tam McDonald / Wikimedia Commons.
Britský Reaper nad Afghánistánem (2007). Kredit: Tam McDonald / Wikimedia Commons.

Reapery se doposud soustředily na průzkum, shromažďování zpravodajských informací a také na údery proti lehkým mobilním cílům, kterým americké letectvo říká bojové operace Counter-Violent Extremist Organization (C-VEO). To jsou mise proti teroristům, pirátům nebo povstalcům, tedy operace v oblastech, kde mají Spojené státy nebo jejich spojenci drtivou vzdušnou převahu.

 

Operátoři Predátorů, předchůdců Reaperů. Kredit: US Air Force.
Operátoři Predátorů, předchůdců Reaperů. Kredit: US Air Force.

Svět se ale mění, přímo před očima. Význam trestných operací proti tlupám ozbrojenců klesá. Naopak roste riziko plnohodnotného vojenského konfliktu, především v oblastech čínských aktivit a také ruských aktivit, tedy východní Asie a Evropy. To ale znamená, že Reapery už nemohou příliš spoléhat na to, že jim pilotované letouny kryjí záda, a že v prostoru operací nenarazí na sofistikovanou protileteckou obranu.

 

Tyto nové výzvy přiměly US Air Force k tomu, že společně s General Atomics uskuteční upgrade již objednaných Reaperů na drony MQ-9 Multi-Domain Operation (M2DO). Zároveň proběhne i upgrade již sloužících Reaperů. Plánovaná vylepšení zahrnují systémy proti rušení, pokročilé elektrooptické a infračervené senzory, díky nimž bude možné rozšířit výzbroj dronů o další zbraně, a pak ještě další vylepšení, která jsou utajovaná.

 

US Air Force sázejí na to, že uvedená vylepšení zajistí použitelnost Reaperů i v nové geopolitické situaci. S Reapery v tuto chvíli počítají pro příštích deset až patnáct let. V jejich průběhu se nepochybně objeví úplně nové drony, které by časem mohly převzít roli Reaperů v operacích letectva.

 

Video: How MQ-9 Reaper Drones Carry Out Airstrikes on Enemies

 

Literatura

US Air Force 21. 4. 2021.


 

Datum: 25.04.2021
Tisk článku

Související články:

Kelley Aerospace nabízejí nadzvukové bojové drony Arrow     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2021)
Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2021)
Americký bojový dron Valkyrie v průlomovém testu vypustil další dron     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz