Alkoholem proti stařecké demenci u žen  
Sledujete-li studie o účincích alkoholu na lidský organismus, časem získáte pocit, že jste divákem nekonečné karetní hry. Po každé z nekonečné řady prací zavile odsuzujících alkohol v jakékoliv podobě a množství, hned vzápětí následuje jiná škodolibě poukazující na to, že svět není tak černobílý, jak by rádi mravokárci, a že i na alkoholu lze najít leccos prospěšného.

 

Zvětšit obrázek
Dříve nás těšily hezké reklamy na alkohol, dnes nás obšťastňuje protialkoholická propaganda.

Tým badatelů z Wake Forest University pod vedením M. Espelanda analyzoval data z velké americké studie Women’s Health Initiative Memory Study, která monitorovala vliv hormonální terapie na demenci a poznávací schopnosti u žen. Při ní bylo po několik let sledováno celkem 4 461 žen ve stáří 65-79 let, jenž každoročně podstupovaly  MMSE (Modified Mini-Mental State Examinations) test a další testy mentálních schopností. Během zmíněné studie bylo krom jiného zjišťováno i množství alkoholu vypitého dotyčnými ženami za den.


Ukázalo se, že ženy přiznávající konzumaci jednoho a více drinků za den dosahovaly v testech průkazně lepší výsledků, než ty, které pily alkohol méně nebo vůbec. Ženy neobávající se alkoholu měly ve srovnání s abstinentkami o 40% nižší pravděpodobnost zhoršení poznávacích schopností. Výsledky jsou velmi robustní a zůstávají stejné, i když u sledovaných žen přihlédneme k výši dosaženého vzdělání a příjmu.

 

Zvětšit obrázek
Svítání s tequilou. Nejen estetický zážitek, ale i lék. Alespoň pro starší ženy.


Alkohol může být ženám prospěšný z celé řady důvodů. Může zlepšovat průtok krve mozkem. Má také tendenci zvyšovat hladinu „hodného“ cholesterolu a tím rovněž příznivě ovlivňovat cévy v mozku. Může také potlačovat nepříznivé důsledky Alzheimerovy choroby. Jak už to v podobných případech bývá, autoři poněkud slabošsky varují před přílišným zobecňováním svých závěrů a doporučují pít obezřetně jen nevelká množství alkoholu, ač jejich výsledky nic podobného neříkají. Cynický komentátor by poznamenal, že v případě opačného výsledku, by jistě neváhali se zdrcující kritikou alkoholu ve všech jeho podobách.


Tábory odpůrců a přátel či alespoň fanoušků alkoholového potěšení po sobě metají argumenty a jejich spor nejspíš ani nemá rozumného konce. V dnešním světě už abstinence příliš netáhne, byť nějaký ten doktor Římsa se tu a tam ještě najde. Chránit mravy někoho jiného ale není vkusné. Je na osobní zodpovědnosti každého, aby se dokázal úspěšně srovnat s radostmi a strastmi civilizace. Pokud dokáže alkohol v některých ohledech pomoci, proč ho nevyužít. Alkoholový průmysl si alespoň trochu odpočine od věčné klatby.

Možná nějak takhle budou vypadat plakáty v čekárnách u lékaře. V porovnání se schématy oběhové soustavy příjemná změna.

Možná nějak takhle budou vypadat plakáty v čekárnách u lékaře. V porovnání se schématy oběhové soustavy příjemná změna.

Pramen: American Journal of Epidemiology 161(3): 228-238.

Datum: 13.03.2005 10:44
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz