Estonští bojoví roboti THeMIS se účastnili cvičení s ostrou střelbou  
Dva roboti THeMIS estonských Milrem Robotics účinkovali na nedávném cvičení s ostrou střelbou Estonských obranných sil. Spolupracujícím lidským jednotkám poskytovali palebnou podporu, sbírali informace o situaci na bojišti, naváděli dělostřeleckou palbu a evakuovali simulované raněné a padlé.
THeMIS ve verzi Combat Support, s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí. Kredit: Milrem Robotics.
THeMIS ve verzi Combat Support, s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí. Kredit: Milrem Robotics.

Estonští výrobci pozemních bojových robotů Milrem Robotics vznikli v roce 2013. Za 8 let si dokázali vybudovat slušnou mezinárodní reputaci a vyvinout univerzální robotickou platformu THeMIS, která má velký ohlas. Estonské obranné síly Eesti Kaitsevägi v roce 2019 nasadili robota THeMIS v Mali, jako součást Francouzi vedené protiteroristické operace Barkhane.

 

Robotické vozidlo THeMIS nedávno zaznamenalo další významný úspěch v kariéře. Dva z těchto robotů se zúčastnili vojenského cvičení s ostrou střelbou, které pořádaly Estonské obranné síly. Roboti spolupracovali s lidskými jednotkami, poskytovali jim přehled o situaci na bojišti, podporovali je palbou a v případě potřeby evakuovali „raněné“ a „padlé“.

 

Logo. Kredit: Milrem Robotics.
Logo. Kredit: Milrem Robotics.

Cvičení, které proběhlo v dubnu 2021, zahrnovalo manévry pozemních jednotek, které čelily simulovanému pozemnímu útoku obrněnců. Hlavní síly obránců se držely v pozicích asi 1 km od útočníka, zatímco jeden z robotů THeMIS ve verzi Combat Support UGV, s integrovanou dálkově ovládanou zbraňovou stanicí deFNder Light Remote Weapon System byl předsunutý před lidmi. Na bojišti převážel protitankovou munici a poskytoval podpůrnou palbu kulometem ráže 7,62 mm, pro postupující protitankové a průzkumné týmy.

 

THeMIS Observe s vypuštěným dronem Acecore. Kredit: Milrem Robotics.
THeMIS Observe s vypuštěným dronem Acecore. Kredit: Milrem Robotics.

Druhý robot THeMIS, který operoval ve verzi Observe UGV, vypustil kabelem ovládaný průzkumný dron Acecore. Ten shromažďoval zpravodajské informace o situaci na bojišti a naváděl palbu dělostřelectva. Kromě toho měl dron Acecore i další roli, která spočívala v monitorování bezpečnosti účastníků cvičení, vzhledem k probíhajícím ostrým střelbám.

 

Po zničení svého primárního cíle se THeMIS Combat Support UGV změnil v robotickou ambulanci, která odvážela simulované „ztráty“. Oba roboti byli během cvičení řízeni vojáky, pomocí ručního ovladače a soupravy s headsetem pro rozšířenou realitu.

 

Jak uvedla Mari-Li Kapp z vedení dělostřeleckého praporu, který se účastnil cvičení, nasazení robotů se ukázalo jako prospěšné hned z několika hledisek. Roboti THeMIS prokázali, že mohou krýt palbou lidské jednotky. Také dokázali sledovat situaci na frontové linii a fungovat jako pozorovatelé pro navádění dělostřelecké palby.

 

Video: Milrem Robotics’ THeMIS UGVs used in a live-fire manned-unmanned teaming exercise

 

Video: THeMIS mobility in mud

 

Literatura

Milrem Robotics 20. 5. 2021.

Datum: 24.05.2021
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)
Inteligentní robotické bojové vozidlo Type-X bude bránit konvoje a základny     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz