Lysohlávka jako příležitostný lidský patogen  
Při pokusu o samoléčbu si experimentátor přivodil vlastní chybou systémovou infekci způsobenou lysohlávkou kubánskou. Postiženého jen taktak zachránili. Evidentně když lysohlávce nabídnete vlastní tělo, vezme si ho.

Že psychedelika představují slibný směr v léčbě duševních poruch, proniklo do širokého povědomí veřejnosti. Uživatelé, u nichž zabrala, si pochvalují zlepšení nálady, kreativity a kvality života. Hromadění pozitivních zpráv poskytuje solidní reklamu u lidi potíkajícími se s potížemi. Profesionální léčba psychedeliky je nicméně ryze experimentální a málo dostupná. Na druhou stranu obstarat si halucinogen není nic složitého. Objevuje se tak trend nekontrolované samoléčby, čímž vznikají docela kuriózní příběhy, jako ten který bude dále vyprávěn.

 

Lysohlávka kubánská v České republice neroste. Ovšem lze ji kultivovat snadněji než žampiony, a proto se stala oblíbeným druhem home-made pěstitelů. Kredit: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Lysohlávka kubánská v České republice neroste. Ovšem lze ji kultivovat snadněji než žampiony, a proto se stala oblíbeným druhem home-made pěstitelů. Kredit: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

 

Častým zdrojem psychoaktivních substancí bývají magické houby. Obsahové látky lysohlávek se dobře vstřebávají z trávicí soustavy. Přesto se objevují příležitostně zprávy o podání výluhu z houbiček přímo do žíly. Přesně tenhle neopodstatněný krok udělal 30 letý muž soudě podle adresy autorů z Phoenixu a rozšířil tím naše obzory snad o jedinou možnost, jak se sprovodit pomocí lysohlávky ze světa. Nešťastník trpěl bipolární poruchou a měl zkušenosti s intravenózním podáváním drog. Za hloupým nápadem stála asi snaha o kontrolu závislosti na opiátech a zmírnění projevu duševní choroby. K činu ho inspirovaly informace o terapeutických mikrodávkách LSD. Z lysohlávek si připravil výluh vařením houbového materiálu ve vodě, který následně přefiltroval přes vatový tampón. Připraveným roztokem naplnil injekci a aplikoval si jej.

 

Během několika dnů mu zežloutla kůže, dostal průjem, začal krvácet do trávicí soustavy a byl letargický. Rodina ho našla zmateného. Se znepokojením ho přepravila do nemocnice. Lékaři při prvotní prohlídce u dezorientovaného a rozhovoru neschopného pacienta konstatovali mírnou cyanózu, zrychlený puls a nízký krevní tlak. Odběr krve prokázal rozsáhlou dysbalanci vnitřního prostředí, která ukazovala na akutní selhání ledvin. Další laboratorní hodnoty odhalily poškození jater a známky poškození srdeční svaloviny. Ve vážném stavu ho hospitalizovali na jednotce intenzivní péče s diagnózou multiorgánového selhání a nasadili mu léčbu. Druhý den hospitalizace se stav zkomplikoval, respiračním selháním a srážením krve v oběhu. Boj o život nakonec vyhrál. Na jednotce intenzivní péče strávil osm dnů. V okamžiku kdy lékaři případ popsali v literatuře, stále dostával koktejl antibiotik a antimykotikum vorikonazol.

 

Odpověď, na to co se přesně stalo, přinesl výsledek kultivace z krve, jež prokázal dva cizorodé organismy. Prvním byla všudypřítomná a infekci zřídka vyvolávající baktérie Brevibacillus brevis. O poznání větší překvapení následovalo při záchytu houby později identifikované jako lysohlávka kubánská. To že se ji podařilo z krve izolovat, svědčilo o tom, že v těle prosperovala, i když živý člověk pro ni není přirozeným růstovým prostředím. Na pokraj smrti postiženého přivedla kombinace bakteriémie a fungémie. Tedy přímé přítomnosti množících se bakterií a hub v krevním řečišti na kterou organismus zpravidla reaguje septickým šokem, jako to nastalo i v tomto případě.

 

Byť pro někoho by mohla být přitažlivá představa vyrábět si psilocybin přímo v těle, sdílení tělesné schránky s lysohlávkou nese zdravotní dopady. I kdyby v krvi neřádil Brevibacillus, dá se předpokládat, že by prorůstání lysohlávky cévami vedlo k záhubě rovněž. Ještě štěstí, že na ni zabírají standardní antimykotikum. Plyne z toho fascinující ponaučení. Pokud nabídnete lysohlávce vlastní tělo, vezme si ho.

 

Literatura:

DOI: 10.1016/j.jaclp.2020.12.012

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lysohl%C3%A1vka_kub%C3%A1nsk%C3%A1

Datum: 01.06.2021
Tisk článku

Související články:

Návrat psychedelických drog do psychiatrie     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2010)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Lysohlávková psychedelie na funkční magnetické rezonanci     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2012)
Náruživý uživatel vitamínu B17 zamotal hlavu lékařům     Autor: Václav Diopan (20.10.2017)
Jak se střevo brání, když mu dopřejeme škodliviny?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2019)
Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…     Autor: Josef Pazdera (21.01.2020)
Mléko jako protijed?     Autor: Miloslav Pouzar (12.01.2021)
Vyžadují halucinogeny pro léčebný přínos psychedelický zážitek?     Autor: Václav Diopan (26.05.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz