Underground Sun Conversion těží obnovitelný metan slunečním zářením  
Slunce, vítr, podzemní vrstvy pískovce, vodík, oxid uhličitý a šikovná archea. To je recept na výrobu metanu, který se stane základem obnovitelného zemního plynu. Technologie Underground Sun Conversion nabízí využití slunce a větru i tam, kde jsou dlouhé a tmavé zimy.
Pilotní zařízení technologie Underground Sun Conversion. Kredit: Karin Lohberger / RAG Austria.
Pilotní zařízení technologie Underground Sun Conversion. Kredit: Karin Lohberger / RAG Austria.

V mnoha zemích nemají dostatek slunečního svitu. Dlouhé temné zimy si vybírají svou daň a klasická solární energetika čelí komplikacím. Pro tyto země by mohla být zajímavá nová technologie Underground Sun Conversion, která využívá sluneční záření k podzemní produkci metanu.

 

Technologii si nedávno patentovala rakouská energetická společnost RAG Austria. Na vývoji v rámci projektu Evropské unie se podílí několik rakouských a švýcarských společností a institucí.

 

Logo. Kredit: RAG Austria AG.
Logo. Kredit: RAG Austria AG.

Proces Underground Sun Conversion začíná v létě, kdy nadbytek letní solární a větrné elektřiny poslouží k výrobě vodíku. Elektřina je využita pro elektrolýzu, která rozštěpí vodu na vodík a kyslík. Vyrobený vodík je pak současně s kapalným oxidem uhličitým napumpován do vrstev přírodního porézního pískovce, jako jsou například místa po vytěžení zemního plynu, až do hloubky 1 kilometru pod zemským povrchem.

 

Proces Underground Sun Conversion. Kredit: RAG Austria.
Proces Underground Sun Conversion. Kredit: RAG Austria.

Tam se do napumpované směsi v relativně krátké době pustí místní mikroorganismy ze skupiny archeí. Zpracují vodík a oxid uhličitý na metan a vodu. Vyrobený metan je pak vypumpován na povrch, kde sehraje roli hlavní složky uhlíkově neutrálního zemního plynu, který bude k dispozici v zimních měsících.

 

Společnost RAG Austria již úspěšně předvedla základní kroky tohoto postupu. Prozatím dosáhli s konverzí solární a větrné energie na metan účinnost asi 60 procent. Partneři v projektu dále zkoumají možné zdroje oxidu uhličitého pro tuto technologii, stejně jako zdroje s nadbytkem obnovitelné energie. Zároveň hledají slibné lokality, kde by mohla fungovat zařízení technologie Underground Sun Conversion.

 

Video: Underground Sun Storage English | RAG Austria AG

 

Literatura

New Atlas 22. 6. 2021.

Datum: 23.06.2021
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz