Lidé se poprvé stali svědky likvidace goril šimpanzi  
V gabonském národním parku Loango žijí šimpanzi i gorily. Doposud jsme si tam nevšimli, že by na sebe byli agresivní. Nedávno se to změnilo. Šimpanzi vytvořili útočnou skupinu a napadli dvě tlupy goril. Dospělé gorily uprchly, ale dvě gorilí mláďata zaplatila životem. Vědci teď pátrají po příčinách vražedného útoku.
Šimpanzí lovci v Loangu. Kredit: LCP, Lara M. Southern.
Šimpanzí lovci v Loangu. Kredit: LCP, Lara M. Southern.

Šimpanzi jsou dnes relativně běžní ve východní a centrální Africe. V některých oblastech žijí společně s gorilami, například v národním parku Loango v Gabonu. Shodou okolností právě tam od roku 2005 běží projekt Loango Chimpanzee Project, který vedou němečtí primatologové. V rámci tohoto projektu sledují zhruba 45 šimpanzů. Soustředí se na jejich skupinové chování, sociální vztahy, lovecké chování, používání nástrojů a jejich komunikaci.

 

Tobias Deschner. Kredit: MPI.
Tobias Deschner. Kredit: MPI.

Tobias Deschner z institutu Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Simone Pika z Osnabrück University a jejich kolegové se nedávno stali svědky vražedného útoku šimpanzů na gorily. Byl to vůbec první takový útok, který jsme oficiálně zaznamenali. Až doposud byly přitom vztahy šimpanzů a goril v Loangu bez konfliktů.

 

Jak to probíhalo? Vlastně podobně, jako když šimpanzi válčí se šimpanzi. Útočníci vytvořili skupinu, která byla v přesile a napadli dvě tlupy goril, vždy zhruba v hodinu trvajícím útoku. Vůdčí stříbrohřbetí samci goril a dospělé samice se snažili bránit, ale nakonec v bezvýchodné situaci uprchli. Šimpanzům se podařilo oddělit dvě gorilí mláďata, která poté zabili.

 

Logo. Kredit: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.
Logo. Kredit: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Vražedné útoky šimpanzů na gorily jsou děsivé a fascinující zároveň. Až do této doby nebylo jasné, zda k tomu vůbec dochází. Jak uvádí Deschner, teď se s kolegy zaměří na faktory, které mohly být spouštěčem těchto útoků. Badatelé mají po ruce několik možných vysvětlení. Jedním z nich je konkurence o potravu, která se u agresivních akcí šimpanzů uvádí velmi často. V Loangu si o potravu mohou konkurovat šimpanzi, gorily a také sloni.

 

Další oblíbeným vysvětlením je v podobných situacích globální oteplování. To by mohlo souviset s pozorovaným nedostatkem plodů stromů, který teď panuje v gabonských pralesích. Jistě dojde i na snahy vysvětlovat agresivní útoky šimpanzů lidským vlivem, jemuž se prakticky nikdy v Africe nelze vyhnout. Všechna zmíněná vysvětlení se objevují i u válečných střetů mezi tlupami šimpanzů. Jasnou souvislost se ale nepodařilo prokázat. I proto bude velmi zajímavé, co se německým badatelům podaří zjistit.

 

Video: Chimpanzee Gia is cracking a tortoise

 

Video: Killers Like Us: Chimpanzees | World's Deadliest

Literatura

Max Planck Society 19. 7. 2021.

Scientific Reports 11: 14673.

Datum: 24.07.2021
Tisk článku

Související články:

Šimpanzi tančí ohňové tance     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2010)
Šimpanzi vybíjejí guerézy na pokraj vymření     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2011)
Oxytocin jako sociální lepidlo šimpanzů     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2013)
Šimpanzi jsou takoví normální zabijáci     Autor: Stanislav Mihulka (21.09.2014)
Šimpanzice adoptovala sirotka     Autor: Josef Pazdera (14.10.2015)
Co nám posvátné stromy šimpanzů říkají o evoluci náboženství?     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.1970)
Brutální válku šimpanzů v Gombe poháněla touha po moci, ambice a žárlivost     Autor: Stanislav Mihulka (23.04.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz