Triton amerického námořnictva poprvé vzlétl se zásadním vylepšením  
Námořní průzkumník MQ-4C Triton dostal pokročilé zpravodajské vybavení, s nímž zvládne náročné průzkumné mise nad oceány. Pokud bude vývoj Tritonu úspěšný, tak by tyto drony mohly nahradit letité letouny Lockheed EP-3E Aries, které létají na námořních patrolách od konce šedesátých let.
Triton se zpravodajským vylepšením IFC-4. Kredit: Northrop Grumman.
Triton se zpravodajským vylepšením IFC-4. Kredit: Northrop Grumman.

Northrop Grumman MQ-4C Triton je vojenský průzkumný dron, vyvíjený americkým námořnictvem, který je určený pro dlouhé lety ve vysokých výškách (HALE, High-Altitude Long Endurance). Jeho konstrukce je založená na námořní verzi průzkumného dronu Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, čilo RQ-4N.

 

Impozantní bezpilotní stroj s turbodmychadlovým motorem o vzletové hmotnosti téměř 15 tun a s rozpětím křídel téměř 40 metrů řídí čtyřčlenná „posádka“ pozemních operátorů. Triton létá rychlostí až 575 km/h, dosahuje výšky 17 kilometrů, má dolet 15 200 kilometrů a ve vzduchu vydrží 30 hodin. Poskytuje zpravodajské informace v reálném čase, přičemž se soustředí na oceány a pobřežní oblasti. Kromě zpravodajské činnosti se také dobře uplatní při námořních záchranných misích. US Navy si jich objednali 68 a zájem o ně má Austrálie s Indií.

 

První let prototypu Tritonu v roce 2013. Kredit: Alex Evers / US Navy / Wikimedia Commons.
První let prototypu Tritonu v roce 2013. Kredit: Alex Evers / US Navy / Wikimedia Commons.

Vývoj Tritonu neustále pokračuje. Nedávno poprvé vzlétl stroj se zásadně vylepšeným zpravodajským vybavením, označovaným jako Integrated Functional Capability Four (IFC-4), jemuž přezdívají „multi-intelligence package“. Od svého prvního zkušebního letu v roce 2013 Triton podstatně pokročil vpřed. Z letounu pro občasné průzkumné lety se stala semiautonomní platforma, která by mohla kompletně proměnit podobu leteckých námořních patrol, jak amerického, tak i australského námořnictva.

 

US NavyLockheed EP-3E Aries-II. Kredit: US Navy / Wikimedia Commons.
US NavyLockheed EP-3E Aries-II. Kredit: US Navy / Wikimedia Commons.

S uvedeným vylepšeným zpravodajským vybavením má Triton k dispozici pokročilý radar a senzory, plus možnost intenzivního přenosu velkého množství dat. Díky tomu má dron ještě mnohem větší přehled o sledované situaci, jak na taktické, tak i na strategické úrovni. Vývoj těchto pozoruhodných námořních dronů přesto ještě poběží dál. Mimo jiné budou vybaveny pokročilou umělou inteligencí.

 

Pokud nedojde k nějakým pohromám, tak bude mít US Navy k dispozici flotilu 68 Tritonů, z nichž bude neustále ve vzduchu minimálně 5, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pokud se to podaří, tak americké námořnictvo vyřadí pilotované průzkumné letouny Lockheed EP-3E Aries, které létají od roku 1969.

 

Video: The MQ-4C Triton Drones Arrived in Guam to Conduct Maritime Surveillance in the Pacific Region

 

Literatura

New Atlas 1. 8. 2021.

Datum: 04.08.2021
Tisk článku

Související články:

Bezpilotní průzkumník špehuje hurikány     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2012)
Budou drony námořnictva lovit teroristy anebo bojovat s Čínou?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2013)
Dronový tanker MQ-25 T1 poprvé v historii natankoval jiný letoun     Autor: Stanislav Mihulka (09.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz