Život na planetách červených trpaslíků byl zázračně zachráněn. Prozatím  
Červení trpaslíci jsou velmi hojní. Mívají planety, nezřídka podobné Zemi a v obyvatelných zónách. Jsou to ale vzteklé hvězdy, které často odpalují jednu supererupci za druhou. Až doposud jsme si mysleli, že je to fatální problém pro obyvatelnost jejich planet či snad možnou přítomnost života. Jak se ale ukázalo, může to být poněkud jinak.
Supererupce červených trpaslíků nejspíš nemíří na planety. Kredit: NASA, ESA and D. Player (STScI).
Supererupce červených trpaslíků nejspíš nemíří na planety. Kredit: NASA, ESA and D. Player (STScI).

Z dílčího vědeckého problému se občas stane napínavý sci-fi thriller. Jak se zdá, právě taková je otázka možné existence života na planetách červených trpaslíků. Jak známo, červení trpaslíci jsou velice běžní a běžně mají planety, nezřídka podobné Zemi a v obyvatelné zóně. Pokud by tyto planety byly alespoň teoreticky obyvatelné, podstatně to zvýší počet obyvatelných světů Mléčné dráhy.

Ekaterina Ilin. Kredit: AIP.
Ekaterina Ilin. Kredit: AIP.

 

Když se ukázalo, že červení trpaslíci velmi běžně a často odpalující divočící supererupce, tak to bylo pro naděje s obyvatelností jejich planet jako ledová sprcha. Planeta opalovaná supererupcemi není moc lákavým místem pro život pozemského typu. Zdálo se, že obyvatelnost planet červených trpaslíků může zachránit jen zázrak.

 

A kupodivu, zázraky se občas dějí. Ekaterina Ilin z německého institutu Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam (AIP) a její kolegové jen s malou nadsázkou vyrvali obyvatelnost planet červených trpaslíků hrobníkovi z lopaty. Použili data vesmírného teleskopu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), který je sice specialistou na pátrání po exoplanetách, ale pozoruje i jiné věci. V jeho datech je možné nalézt i hvězdné erupce.

Planety červených trpaslíků, jako je třeba TRAPPIST-1, obíhají v těsné blízkosti. Kredit: NASA/JPL-Caltech.
Planety červených trpaslíků, jako je třeba TRAPPIST-1, obíhají v těsné blízkosti. Kredit: NASA/JPL-Caltech.

 

Badatelé se detailně zaměřili na hvězdné erupce červených trpaslíků. A objevili zásadní věc, která vše mění. Vypadá to, že rozložení hvězdných erupcí červených trpaslíků je úplně jiné, než u našeho Slunce, které dobře známe a proto máme sklon podle něj hodnotit okolní hvězdy.

 

Sluneční erupce se typicky odpalují v oblasti rovníku Slunce. Proto mají tyto výrony částic a energie nepříjemný sklon zasahovat planety Sluneční soustavy, včetně Země. Protože v podstatě obíhají kolem rovníku Slunce. Nejspíš všichni si intuitivně mysleli, že na červených trpaslících je to stejné. Hvězda jako hvězda. Jenomže to tak není. Červení trpaslíci odpalují erupce mnohem blíže pólům. Na Zemi bychom řekli zhruba za polárními kruhy. Takové erupce s velkou pravděpodobností žádné planety nezasáhnou. Zmíněná studie zahrnuje pouze čtyři červené trpaslíky, což není mnoho. Pokud se ale její výsledky potvrdí, tak astrobiologové mohou slavit. Obyvatelných planet by mohla být plná Mléčná dráha.

 

 

Literatura

Universe Today 7. 8. 2021.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society online 5. 8. 2021.

Datum: 08.08.2021
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri odpálila tak extrémní erupci, že byla vidět pouhým okem     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)
Superobyvatelné planety: Žije se někde lépe než na Zemi?     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2020)
Shakespearovské dilema: Jsou či nejsou obyvatelné planety červených trpaslíků?     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz