Americké jaderné hlavice W88 prodělávají transplantaci mozku  
Termojaderné hlavice W88 pro rakety Trident II odpalované z ponorek slouží od roku 1989. Už byly doopravdy zralé na pořádnou modernizaci. Kromě jiného dostanou nový „mozek“, vylepšenou verzi systému Arming, Fuzing, and Firing (AF&F) Alteration 370. Hlavice s novým mozkem čekají důkladné testy.
Test odolnosti hlavice W88 Alt 370 při pádu. Kredit: Sandia National Laboratories.
Test odolnosti hlavice W88 Alt 370 při pádu. Kredit: Sandia National Laboratories.

Americké termojaderné hlavice W88 představují klíčovou součást jaderného arzenálu USA. Mají sílu 475 kilotun TNT a jsou určeny pro jaderné střely u UGM-133 Trident II, z nichž každá může nést 8 těchto hlavic. Bylo jich vyrobeno zhruba 400. Hlavice mají tvar kužele o délce 1,75 metru a váží 360 kilogramů. Byly vyvíjeny během sedmdesátých let a do služby v armádě vstoupily v roce 1989. Stále náležejí k nejmodernějším jaderným zbraním, jaké USA mají. Přesto už nutně potřebují modernizaci.

 

Na jaderných hlavicích je možné modernizovat řadu věcí. Často jde o náhradu materiálu, který časem stárne, jako jsou jaderné prvky, výbušniny potřebné pro implozi detonátoru pro štěpnou reakci nebo polymerová pěna, obsahující izotopy vodíku, co jsou palivem pro hlavní, tedy termojadernou explozi.

Termojaderná hlavice W88. Kredit: Dan Stober & Ian Hoffman / Wikimedia Commons.
Termojaderná hlavice W88. Kredit: Dan Stober & Ian Hoffman / Wikimedia Commons.

 

Klíčovým ovládacím systémem hlavice W88 je systém Arming, Fuzing, and Firing (AF&F). Dolores Sanchez z laboratoří Sandia National Laboratories, která je ve vedení projektu modernizace této komponenty, mluví o AF&F jako o mozku hlavice. Právě systém AF&F je tím, co odlišuje jadernou zbraň od hromady radioaktivního kovu.

 

Systém AF&F přijímá a potvrzuje povel od prezidenta Spojených států. Následně nastaví mechanismus hlavice tak, aby mohla explodovat. Hlavice ale zůstává inertní, až do chvíle, kdy je raketa s touto hlavicí odpálena. Mozek AF&F potvrdí start rakety a analyzuje parametry letu, aby zařídil, že hlavice nebude plně odjištěna k explozi, dokud se nedostane do bezpečné vzdálenosti od ponorky a na kurzu směrem k cíli.

 

Logo. Kredit: Sandia National Laboratories.
Logo. Kredit: Sandia National Laboratories.

V laboratořích Sandia nedávno vyrobili první „transplantát mozku“ pro hlavice W88, který nese označení W88 Alteration 370. Kromě transplantace mozku dochází i k vylepšení radaru hlavic, jejich komunikačního vybavení, naváděcího systému a dalších komponent. Součástí tohoto upgradu jsou i zcela invertní verze hlavice, které projdou celou řadou testů, včetně letu, nárazu, vibrací, pádu, extrémních teplot a masivních elektrických impulzů.

 

Literatura

New Atlas 16. 8. 2021.

Datum: 28.08.2021
Tisk článku

Související články:

Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2016)
Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2017)
Jak spolehlivě ověřit jaderné odzbrojení?     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz