Severní Korea otestovala střelu s plochou dráhou letu a vlakový raketový systém  
Pokud můžeme věřit zprávám z totality, severokorejská diktatura se snaží diverzifikovat své zbraňové systémy, schopné nést jaderné zbraně. Prakticky současně odpálili novou střelu s plochou dráhou letu a odpálili balistickou střelu s krátkým doletem ze speciálního železničního mobilního raketového systému.
Severokorejská střela s plochou dráhou letu. Kredit: Rodong Sinmun.
Severokorejská střela s plochou dráhou letu. Kredit: Rodong Sinmun.

Bizarní severokorejská diktatura očividně spojila svou existenci s parazitováním na systému jaderného odstrašení. Poslední dobou se objevují náznaky, že se snaží diverzifikovat své jaderné zbraně a zkomplikovat tím případné akce protivníka. Před pár dny státní severokorejská média oznámila, že otestovali novou střelu s plochou dráhou letu, která by mohla nést jadernou hlavici. Prakticky současně sdělili, že otestovali železniční mobilní raketový systém, s nímž odpálili balistickou střelu.

Test nové verze střely KN-23 v Severní Koreji. Kredit: North Korea State Media.
Test nové verze střely KN-23 v Severní Koreji. Kredit: North Korea State Media.

 

U zpráv ze Severní Koreje je vždy nutné počítat s tím, že nemusejí mít mnoho společného s realitou. Tahle země musí vytvářet dojem jaderné „mocnosti“ doslova za každou cenu. Pokud se ale uvedené zprávy alespoň zčásti zakládají na skutečnosti, pak tyto technologie představují nemalý problém pro protivníka, který by čelil Severní Koreji v případném vojenském konfliktu.

 

Pokud jde o bezejmennou střelu s plochou dráhou letu, tak ta nápadně připomíná americký Tomahawk. Pokud by tato střela fungovala, jak je u podobných zbraňových systémů obvyklé, mohla by se do značné míry vyhnout radarům a stávající protivzdušné obraně. Krom toho, že by (zřejmě) mohla nést jadernou hlavici, by taková střela mohla ohrozit cenné cíle v Jižní Koreji a okolních zemích, včetně amerických vojenských základen.

Odpálení balistické střely z vlaku. Kredit: North Korea State Media.
Odpálení balistické střely z vlaku. Kredit: North Korea State Media.

 

Střely s plochou dráhou letu bývají poháněné turbodmychadlovým motorem a létají těsně podzvukovou rychlostí. Mají více společného s tryskovými letouny či drony než s balistickými raketami. Jejich zásadní výhodou je nenápadnost a překvapivý útok. Severní Korea těmito střelami zřejmě reaguje na technologický vývoj v oblasti. Například Jižní Korea má vlastní, poměrně vyspělý program střel s plochou dráhou letu.

 

Kromě těchto střel Severní Korea vyvíjí novou generaci balistických střel s krátkým doletem, především rakety KN-23, které jakoby z oka vypadly ruským střelám Iskander-M. Právě tato střela byla zřejmě odpálena při prvním testu pozoruhodného železničního mobilního raketového systému.

 

Podle expertů je tento systém zdařilým tahem na vojenské šachovnici, protože využívá existující rozsáhlou železniční síť země i zkušenosti se stavbou specializovaných vlaků. Odpalovací rampa je ukryta ve vagónu. „Raketový vlak“ nabízí relativně levný postup, s nímž by mohla Severní Korea rychle nasadit další balistické střely. Zároveň je takový systém podstatně méně zranitelný preventivním či odvetným útokem protivníka.

 

Severní Korea je protkána železničními tunely, v nichž se takové vlaky mohou skrývat jako v opevněných bunkrech. Pro rozvědku protivníka by bylo dost frustrující tyto vlaky detailně sledovat. Raketové vagony by klidně mohly být součástí nákladních či osobních vlaků. S raketovými vlaky koketoval i Sovětský svaz. Mezi lety 1987 až 2007 měl ve svém jaderném arzenálu balistické rakety RT-23 Molodets (v kódu NATO SS-24 Scalpel), z nichž část byla nasazena v silech a část na speciálních vlacích. Vývoj této technologie už pak v Rusku nepokračoval.

 

Video: North Korea tests new long-range missile - BBC News


Video: North Korea Launches Missiles From Trains, Seeking U.S. Attention | WSJ

2

 

Literatura

Popular Mechanics 14. 9. 2021.

The Drive / Warzone 15. 9. 2021.

Datum: 18.09.2021
Tisk článku

Související články:

Jaderní detektivové slídí kolem Severní Koreje     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2013)
Jak reálná je raketová hrozba Severní Koreje?     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2013)
Odpálila Severní Korea H-bombu nebo hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz