Vysokorychlostní laserový internet projektu Taara spojil vzduchem dvě města  
Optické kabely jsou pro přenos internetu fajn, ale někdy je není možné použít. Společnost X ze stáje Alphabet Inc. vyvíjí bezdrátový laserový internet v rámci projektu Taara, který přenáší internet rychle a bezdrátově. V nedávném testu úspěšně spojili africké metropole Brazzaville a Kinshasu, které odděluje řeka Kongo.
Test laserového internetu projektu Taara. Kredit: X.
Test laserového internetu projektu Taara. Kredit: X.

Konglomerát Alphabet Inc., který je mateřskou společnosti Google, mimo jiné věnoval nemalé úsilí vývoji bezdrátové internetové sítě Project Loon. Byla založena na balonech ve velkých výškách, které měly přenášet internet laserovými paprsky. Po slibných testech byl projekt poměrně překvapivě ukončen letos v lednu, kvůli astronomickým nákladům.

 

Logo. Kredit: Alphabet Inc.
Logo. Kredit: Alphabet Inc.

Naděje vkládané v balony sice splaskly, ale experti Alphabetu stále sázejí na laserový internet. Jen se ze stratosféry přesunul k zemskému povrchu. Společnost X ze stáje Alphabetu, která se specializuje na převratné technologie, pracuje na projektu Taara, jehož cílem je spojovat pozemním laserovým internetem místa, která je problematické propojit internetem klasickým způsobem.

 

Projekt Taara se nedávno dočkal technologického testu, během něhož vysokorychlostní laserový internet propojil dvě africké metropole – Brazzaville, hlavní město Republiky Kongo a Kinshasu, hlavní město Demokratické republiky Kongo. Tato města vytvářejí souměstí, které má dohromady asi 12 milionů obyvatel. Jsou od sebe vzdálena necelých 5 kilometrů.

 

Instalace zařízení projektu Taara. Kredit: X.
Instalace zařízení projektu Taara. Kredit: X.

Problém je v tom, že zmíněná velkoměsta od sebe odděluje mohutná řeka Kongo. Internetové spojení mezi nimi obstarávají optické kabely, které se ovšem táhnou v délce 400 kilometrů. To značně prodražuje internetové spojení v oblasti.

 

Test laserového internetu projektu Taara trval 20 dní. Za tu dobu bylo přeneseno téměř 700 TB dat, rychlostmi až 20 Gb/s. Přenos dat laserovým paprskem přes otevřený prostor nejspíš nikdy nebude spolehlivý na tisíc procent, kvůli létajícím živočichům, dešti, mlze a dalším komplikacím různého původu. Ukázalo se ale, že takové spojení je přesto velmi spolehlivé a stabilní.

 

Použitý laserový paprsek měl tloušťku asi jako jídelní hůlka. Přesně zasáhl cíl o velikosti 5 cm ze vzdálenosti 10 kilometrů. Přijímací zařízení dokáže automaticky udržovat spojení, i když by se laserový paprsek pohyboval tam a zpět. V některých oblastech světa ani to nestačí k přijatelné spolehlivosti optické bezdrátové komunikace. Tým projekt Taara k tomu ale podotýká, že ve většině světa je možné dosáhnout alespoň 90procentní dostupnosti takové služby během roku. Jak se zdá, laserový internet by se brzy mohl stát zajímavou alternativou pro oblasti, kde mají problém s tradičním internetovým připojením.

 

Video: Google's Attempt At Global Internet | Project Titan, Project Loon, Project Taara

 

Literatura

New Atlas 16. 9. 2021.

Datum: 19.09.2021
Tisk článku

Související články:

Experimentální fotonický čip dosáhl ďábelské přenosové rychlosti 44,2 Tb/s     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2020)
Betatest sítě Starlink porazil většinu internetových připojení v USA     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2020)
Japonsko drtivě pokořilo rekord v rychlosti přenosu dat s 319 Tb/s     Autor: Stanislav Mihulka (18.07.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz