Extrémní exploze meteoru zničila starověké sídlo Beth Haram v Jordánsku  
Někdy kolem roku 1600 před naším letopočtem, ve střední době bronzové, zřejmě přilétl meteor, který s děsivou silou explodoval 4 kilometry nad tehdejší metropolí Beth Haram, v dnešním Jordánsku. Z 8 tisíc obyvatel města toho nejspíš mnoho nezbylo. Otázkou je, kdy k něčemu podobnému dojde příště.
Rekonstrukce apokalypsy v Beth Haram. Kredit: Allen West & Jennifer Rice.
Rekonstrukce apokalypsy v Beth Haram. Kredit: Allen West & Jennifer Rice.

Asi před 3 600 lety měli obyvatelé starověkého města Beth Haram ve východní části Jordánského údolí obyčejný den střední doby bronzové. Najednou se obrovskou rychlostí asi 61 tisíc kilometrů za hodinu přiřítil meteor, který přízračně rozsvítil oblohu. Ve výšce asi 4 kilometry nad Beth Haram náhle zuřivě explodoval. Síla výbuchu asi tisíckrát překonala explozi Chlapečka v Hirošimě.

 

Mapa Levanty s městem Beth Haram. Kredit: NASA.
Mapa Levanty s městem Beth Haram. Kredit: NASA.

Pokud se na explozi někdo v Beth Haram či blízkém okolí podíval, tak na místě oslepl. I tak by to ale bylo poslední, co ti lidé v životě viděli. Teplota vzduchu okamžitě vzrostla na asi 2 000 °C a celé město se vzňalo a speklo. O pár sekund později do města s nenávistnou silou narazila masivní rázová vlna exploze, která se pohybovala rychlostí asi 1 200 kilometrů za hodinu. Byla ničivější, než nejhorší tornáda, s nimiž se lidé v historické době setkali. Kusy staveb létaly do sousedních údolí. Nikdo z asi 8 tisíc obyvatel a jejich domácích zvířat nepochybně nepřežil, ani se nezachoval v celku či ve větších kusech.

 

Vykopávky v Beth Haram. Kredit: Phil Silvia.
Vykopávky v Beth Haram. Kredit: Phil Silvia.

Zhruba o minutu později zasáhla doznívající exploze Jericho, které se nachází asi 22 kilometrů západně od Beth Haram. Pobořila hradby a budovy a vypálila celé město. Zní to jako divoký scénář science-fiction doby bronzové. Podle archeologa Phillipa Silvii z americké Trinity Southwest University v Albuquerque, Nové Mexiko a jeho kolegů se to ale právě takhle stalo. Pokud mají pravdu, tak to bylo podobné jako legendární událost na Tunguzce v roce 1908, jen v mnohem více zalidněné oblasti.

 

Sféruly ze spečeného písku, malty nebo kovu představují stopy po extrémním žáru v Beth Haram. Kredit: Malcolm LeCompte.
Sféruly ze spečeného písku, malty nebo kovu představují stopy po extrémním žáru v Beth Haram. Kredit: Malcolm LeCompte.

Vedou je k tomu výsledky 15 let vykopávek, na nichž se podílely stovky lidí. Další desítky odborníků z USA, Kanady a rovněž České republiky detailně analyzovaly získaný materiál, který zahrnuje i šokový křemen a nepatrné diamanty, vzniklé během extrémní události. Badatelé rovněž uskutečnili experimenty, jimiž ověřili, že nalezené materiály mohou pocházet z popsané katastrofy. Již dříve se objevily spekulace, že by Beth Haram mohl být biblickou Sodomou. Tento názor je ale považován za kontroverzní.

 

Dnes je místo dávné apokalypsy známé jako Tall el-Hammam v Jordánsku. Bylo osídleno již v době měděné čili eneolitu, asi před 6 300 lety. O té doby tam žili lidé. Před explozí meteoru bylo Beth Haram jedním z největších měst v jižní Levantě. Zkáza z nebes ale neznamenala konec osídlení města, i když celá oblast byla z nejasných důvodů opuštěna na několik staletí. Život se tam nakonec vrátil a Beth Haram se stal součástí významného města Livias, které prosperovalo jako součást Římské říše, Byzance a Umajjovského chálífátu. Na příběhu dávného města Beth Haram je asi nejvíce zlověstné, že to určitě nebylo naposledy. Je jenom otázkou času, kdy podobná exploze zdevastuje kus zemského povrchu příště, pokud nás tedy neochrání nějaká planetární obrana.

 

Literatura

The Conversation 20. 9. 2021.

Scientific Reports 11: 18632.

Datum: 21.09.2021
Tisk článku

Související články:

Posel z vesmíru zasáhl Ural a zranil stovky lidí     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2013)
Černý oblázek ze Sahary důkazem dávného zásahu Země kometou     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2013)
Oheň a led: Dávnou Antarktidu ožehla vesmírná exploze     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz