Největší projekt čisté energie bude dodávat Singapuru elektřinu z Austrálie  
V Austrálii mají nadbytek volného místa a Slunce. V Singapuru zase potřebují obnovitelnou energii. Ambiciózní projekt PowerLink spojí severní pobřeží Austrálie se Singapurem podmořským kabelem, kterým bude proudit elektřina z mamutí solární farmy v Severním teritoriu. PowerLink by měl být online v roce 2027.
Mamutí solární farma v australské pustině. Kredit: Sun Cable.
Mamutí solární farma v australské pustině. Kredit: Sun Cable.

Austrálie a Singapur společně připravují kolosální projekt PowerLink, který by se mohl stát největším projektem s obnovitelnou energií na světě. Jde o vybudování infrastruktury za 22 miliard amerických dolarů, která propojí slunnou Austrálii se Singapurem prostřednictvím vysokonapěťového podmořského kabelu. Hotovo by mělo být v roce 2027. Pokud se během příštích let neobjeví ještě více ambiciózní projekt, tak by PowerLink měl mít k dispozici největší solární farmu a největší komplex baterií pro ukládání energie na světě.

 

Logo. Kredit: Sun Cable.
Logo. Kredit: Sun Cable.

Australské Severní teritorium má hojnost volného místa a slunečního svitu. Singapur nemá prakticky žádný volný prostor, zato je ale velmi hladový po obnovitelné energii. Projekt PowerLink propojí jejich zájmy dohromady. Klíčovou roli v projektu hraje australská společnost s příznačným názvem Sun Cable.

 

V Severním teritoriu, asi 800 kilometrů jižně od Darwinu, vybudují mamutí solární farmu Powell Creek Solar Precinct, která vyroste na 12 tisících hektarech pouště. Tato oblast je jedním z nejvhodněji osluněných míst na Zemi. Solární farma by měla při maximálním výkonu dodávat 17-20 gigawattů a komplex baterií by měl zvládnout 36-42 GWh.

 

Podmořský kabel projektu PowerLink. Kredit: Sun Cable.
Podmořský kabel projektu PowerLink. Kredit: Sun Cable.

Pro představu, solární farma projektu PowerLink by měla být asi desetkrát větší v porovnání s dnešní největší solární farmou světa, což je indický Bhadia Solar Park s výkonem 2,245 GW. Baterie pro ukládání energii by měla mít celkovou kapacitu více než 30krát vyšší oproti rekordní baterii projektu CEP Energy, která by měla být spuštěna v roce 2023, shodou okolností rovněž v Austrálii.

 

Energie vytěžená solární farmou projektu PowerLink bude putovat na sever do Darwinu, a pak na severozápad asi 4 200 kilometrů dlouhým podmořským kabelem, podél Indonésie, až do Singapuru. Kabelem by mělo téct až 3,2 GW obnovitelné energie. Podle Sun Cable to představuje asi 15 procent spotřeby elektřiny v Singapuru a může uspokojit poptávku až 3 milionů domácností. PowerLink ušetří asi 11,5 milionů tun oxidu uhličitého, což odpovídá emisím 2,5 milionů automobilů.

 

Video: World's largest infrastructure project - Sun Cable's AAPowerLink Project

 

Literatura

New Atlas 28. 9. 2021.

Datum: 04.10.2021
Tisk článku

Související články:

Tesla staví v Austrálii největší Li-Ion baterii na světě     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2017)
Na Novém Zélandu připravují komerční dálkový bezdrátový přenos energie     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2020)
Tesla postaví v Austrálii gigantickou 300 MW baterii     Autor: Stanislav Mihulka (07.11.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz