Volvo vyrábí první vozidlo světa z „bezfosilní“ oceli  
Švédská ocelářská společnost SSAB nedávno vyrobila první „bezfosilní“ ocel, při jejíž výrobě nejsou přímo využívaná fosilní paliva, a to včetně těžby použité železné rudy. Volvo teď z této oceli postavilo bezosádkový nákladní automobil. Podle všeho jsme svědky počátku přechodu na bezfosilní průmysl.
Náklaďák z bezfosilní oceli. Kredit: AB Volvo.
Náklaďák z bezfosilní oceli. Kredit: AB Volvo.

Letos v srpnu jsme byli svědky vyrobení první várky oceli, při které nebyla použita fosilní paliva. Tuto ocel dodali švédské společnosti Volvo. Po celém světě to bylo hodnoceno jako významný milník na cestě k udržitelné civilizaci. Volvo z této oceli postavilo bezosádkový náklaďák, který by měl přispět k „zelenější“ těžbě a zároveň představuje model pro konstrukci „zelenějších“ automobilů.

 

Martin Lindqvist. Kredit: SSAB.
Martin Lindqvist. Kredit: SSAB.

„Bezfosilní“ ocel vyrobili švédští oceláři SSAB (Svenskt Stål AB). Výrobní proces zahrnuje několik klíčových kroků, které znamenají přechod k udržitelnosti. Namísto tradičního uhlí a koksu využívá jako redukční činidlo vodík a uhelnou vysokou pec nahrazuje pecí, kterou pohání „zelená“ elektřina. Aby toho nebylo málo, podle společnosti Volvo i železná ruda, použitá k výrobě zmíněné oceli, pochází z „bezfosilní“ těžby.

 

Výsledkem celého procesu je kov, tedy ocel, jejíž parametry jsou prakticky shodné se standardní ocelí, ale byla vyrobena bez použití fosilních paliv. Společnost SSAB plánuje, že v roce 2026 spustí výrobu bezfosilní oceli ve velkém. Volvo počítá s tím, že v roce 2050 budou veškeré jejich aktivity uhlíkově neutrální, včetně dodavatelských řetězců. Výroba oceli je přitom nezanedbatelným hráčem v otázce klimatu. Přispívá 7-8 procenty ke globálním emisím uhlíku, co jsou výsledkem lidských aktivit.

 

Podle šéfa SSABu Martina Lindqvista je první vozidlo světa z bezfosilní oceli skutečným milníkem. Jejich spolupráce s Volvem názorně ukazuje, že přechod na udržitelný průmysl je nejen možný, ale že přináší hmatatelné výsledky. Je vidět, že lze vyrobit kvalitní ocel a také výrobky z této oceli, a přitom omezovat vliv výroby na klima. SSAB hodlá pokračovat ve spolupráci a společném výzkumu s Volvem, což by mělo přinést více zajímavých produktů z bezfosilní oceli.

 

Video: Green steel: Volvo Group launches world’s first vehicle using fossil-free steel

 

Video: Green steel: Volvo Group launches world’s first vehicle using fossil-free steel (2)

 

Video: Zkoušky menšího prototypu před čtyřmi roky

 

Literatura

New Atlas 13. 10. 2021.

Datum: 17.10.2021
Tisk článku

Související články:

Autonomní náklaďáky vozí pivo a testuje je i americká armáda     Autor: Stanislav Mihulka (29.10.2016)
Laserový systém ohlídá tavenou ocel. Rychle a levně.     Autor: Stanislav Mihulka (25.06.2018)
Překvapivá zelená energie: Nizozemský pivovar spaluje železo     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz