Tiché nadzvukové drony Exosonic budou dělat protivníky pilotům při výcviku  
US Air Force by rádi trénovali bojové lety s nadzvukovými drony. Takoví protivníci by byli vydatnými soupeři a trénink by tolik nezatěžoval zkušené bojové piloty, kteří představují nedostatkové zboží. Tréninkovými soupeři by se mohly stát drony společnosti Exosonic, jejichž zásadní předností by měl být tichý let a zkrocení sonického třesku.
Nadzvukové drony. Kredit: Exosonic.
Nadzvukové drony. Kredit: Exosonic.

Americké letectvo nedávno udělilo kontrakt společnost Exosonic, která vyvíjí nadzvukové drony s tichým letem. Sonický třesk je noční můrou tvůrců všech možných nadzvukových strojů. Pamětníci si jistě vzpomínají, jak ztrpčoval život legendárním nadzvukovým dopravním letounům Aérospatiale-BAC Concorde. Dnešní vývojáři nadzvukových letounů se s tímto problémem hodlají co nejlépe vypořádat.

 

Logo. Kredit: Exosonic.
Logo. Kredit: Exosonic.

Úkolem společnosti Exosonic je vytvořit pokročilou technologii nadzvukových letounů, a také dodat US Air Force nadzvukové bojové drony pro špičkový trénink bojových pilotů. V současnosti probíhají testy využití podzvukových dronů jako simulovaných protivníků při tréninku pilotů. Americké letectvo ale také chce cvičit piloty v nadzvukovém režimu. Dnes roli simulovaných nadzvukových protivníků hrají lidští piloti na svých strojích. Je to ale drahé a pilotů i strojů není zrovna nadbytek.

 

Concorde létal ve stínu sonického třesku. Kredit: Eduard Marmet / Wikimedia Commons.s
Concorde létal ve stínu sonického třesku. Kredit: Eduard Marmet / Wikimedia Commons.

US Air Force proto uvažuje o sofistikovaných dronech, které by mohly tuto roli převzít. Exosonic vyvíjí nadzvukovou technologii pro komerční dopravní letouny, tak proč ji nevyužít pro bojové drony. Tato technologie značně snižuje projevy sonického třesku a zároveň vylepšuje aerodynamiku letounu. Nadzvukový dron by měl nést rozmanitý náklad a senzory, které se uplatní při letu i simulovaných leteckých akcích.

 

Exosonic zase zamýšlí takové nadzvukové drony využít k otestování a předvedení svých technologií. A nějaký ten zisk se samozřejmě hodí. Jak říká šéf Exosonicu Norris Tie, jejich cílem je vozit pasažéry nadzvukovou rychlostí po celé planetě, tedy i nad pevninou, což vyžaduje zkrocení sonického třesku. Nadzvukové drony je k tomuto cíli posunou, jak technologicky, tak i ekonomicky.

 

Video: Making Air Force One supersonic could transport the president in about half the time

 

Literatura

New Atlas 17. 10. 2021.

Datum: 20.10.2021
Tisk článku

Související články:

Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
Bojový tryskový dron Loyal Wingman poprvé testoval motor     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2020)
Kelley Aerospace nabízejí nadzvukové bojové drony Arrow     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2021)
Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz