Eielsonova letecká základna dostane jaderný mikroreaktor  
Přichází doba mikroreaktorů. Pilotní projekt na Eielsonově základně, která leží na Aljašce, poblíž polárního kruhu, počítá se spuštěním mikroreaktoru v roce 2027. Když projekt uspěje, porostou mikroreaktory jako houby po dešti. Na základnách, odlehlých osadách, dolech, ropných polích nebo třeba v zařízeních pro odsolování vody či výrobu vodíku.
Eielsonova letecká základna. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.
Eielsonova letecká základna. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.

Pokud jde o mikroreaktory, události nabírají spád. Americké letectvo schválilo projekt, díky němuž bude Eielsonova letecká základna na Aljašce vybavena jaderným mikroreaktorem. Jde o komerční mikroreaktor nové generace, který by měl dodávat elektřinu v roce 2027.

 

Přeprava mikroreaktoru. Kredit: INL.
Přeprava mikroreaktoru. Kredit: INL.

Americké vojenské základny se v některých případech nalézají na velmi vzdálených a obtížně dostupných místech, ať u na území Spojených států nebo mimo ně. Zásobovat takové základny bývá hodně náročné, hlavně pokud jde o teplo a elektřinu.

 

V případě Eielsonovy základny, která leží asi 42 kilometrů jihovýchodně od Fairbanksu, tedy nedaleko od polárního kruhu, to představuje nutnost pravidelné dopravy velkého množství uhlí. Jen tak lze sehnat potřebných 33,5 MW elektřiny.

 

 

Mikroreaktory. Kredit: US DOE.
Mikroreaktory. Kredit: US DOE.

Bez ohledu na vliv takového zásobování na životní prostředí to je velmi drahé, zaměstnává to lidi, kteří pak scházejí jinde, a celkově to představuje logistickou noční můru. US Air Force mají podobné problémy i na řadě dalších míst, takže není divu, že se shánějí po jednodušší a „čistší“ alternativě

 

To je příležitost pro mikroreaktory. Jde o jaderné reaktory o výkonu do 20 MW, které jsou podobné reaktorům vyráběným pro jaderné ponorky. Jejich design se ale v řadě ohledů liší. Oba dva typy reaktorů používají palivo, které je obohacené více, než palivo pro klasické jaderné reaktory. Mikroreaktory se liší v tom, že je vyrábějí v továrně, jsou modulární a obvykle nejsou chlazené vodou.

 

Relativně jednoduchý design mikroreaktoru dovoluje využívat nejen elektřinu, ale i vytvořené teplo. Díky jejich výhodnému poměru povrchu k objemu, lze mikroreaktory snadněji chladit a regulovat jejich provoz. Obsluha mikroreaktoru nevyžaduje početným tým zkušených operátorů a příjemný bonusem je, že jim jedna dávka paliva vystačí na 10 let.

 

Mikroreaktor pro Eielsonovu základnu by měl být vyroben a zkompletován v továrním provozu. Pak bude přepraven ve standardním kontejneru na Eielsonovu základnu, kde ho instalují a zapojí do elektrické sítě. Pokud tento pilotní projekt uspěje, tak se mikroreaktory objeví na dalších základnách, v odlehlých osadách, v dolech nebo na ropných polích. Mikroreaktory by rovněž mohly pohánět zařízení pro odsolování vody nebo výrobu vodíku.

 

Literatura

New Atlas 23. 10. 2021.

 

Video: F-16 and F-35 jets taking off at Eielson AFB, AK

Datum: 24.10.2021
Tisk článku

Související články:

Americká armáda vyvíjí mobilní reaktory pro elektřinu do válečných zón     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2018)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory     Autor: Stanislav Mihulka (18.10.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz