Spása pro uhlí? Odepsané fosilní palivo by se mohlo uplatnit v odsolování  
I když se od spalování uhlí ustupuje, možnosti jeho využití tím podle všeho nekončí. Nový materiál ze stlačeného uhelného prachu a bavlněných vláken je skvělý v solárním odsolování mořské vody. Je to praktické a levné. Na komerčním využití se již pracuje.
Uhelný odsolovač v akci. Kredit: KAUST.
Uhelný odsolovač v akci. Kredit: KAUST.

Pokud jde o uhlí, dny jeho slávy jako fosilního paliva jsou už nejspíš sečteny. Nebude trvat dlouho a bude se spalovat jen v archeologických parcích, abychom viděli, jak nešikovně si energii opatřovali naši předci. Zároveň to ale neznamená, že by uhlí bylo úplně k ničemu. Podle nového výzkumu by se mohlo uplatnit v odsolování mořské vody.

 

Tým saudskoarabské King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), který vedl Andrea Fratalocchi, zkoumal využití materiálu z uhelného prachu (CCP, podle anglického Carbonized compressed powder). CCP vzniká rozemletím uhlí či dřevěného uhlí na prach, který je následně stlačen do pevného materiálu. Takový materiál je více porézní než původní uhlí a může být při výrobě formován do rozmanitých tvarů.

 

Andrea Fratalocchi. Kredit: KAUST.
Andrea Fratalocchi. Kredit: KAUST.

Tým KAUST zkombinoval materiál CCP s přírodními bavlněnými vlákny a vytvořil z něj blok o velikosti 20 krát 20 cm. Tento blok umístili do nádoby 34 krát 34 cm s mořskou vodou, a to tak, že se zmíněný blok nového materiálu spodní částí dotýkal hladiny vody. Po ozáření Sluncem blok nasával vodu, která se postupně odpařovala a pak zase kondenzovala v další části zařízení. Tímto postupem vznikala čistá a pitná voda.

 

Logo. Kredit: KAUST.
Logo. Kredit: KAUST.

Sůl z mořské vody zůstávala v bloku materiálu. Experimenty ukázaly, že k jejímu odstranění postačí jednoduché propláchnutí mořskou vodou. Materiál CCP s bavlněnými vlákny může být použit k podobnému odsolování vody mnohokrát po sobě. Tvůrci nového materiálu uvádějí, že odsoluje 2 až 3krát intenzivněji než jakýkoliv jiný solární odsolovací systém.

 

KAUST se teď kvůli praktickému využití materiálu spojil s nizozemským startupem PERA. Poprvé bude zřejmě použit v pilotním provozu v Brazílii, kde bude odsolovat brakickou vodu a dělat z ní pitnou vodu a vodu na vaření. Jak uvádějí badatelé, materiál CCP se dá snadno a levně sehnat, je lehký, praktický a snadno ho lze vyrábět ve velkém. Výsledné zařízení podle nich vyrábí pitnou vodu za třetinu ceny, při porovnání s moderními solárními odsolovacími technologiemi.

 

Video: Professor Andrea Fratalocchi

 

Literatura

New Atlas 5. 11. 2021.

Advanced Sustainable Systems online 12. 9. 2021.

Datum: 06.11.2021
Tisk článku

Související články:

Grafenové nanosíto udělá z mořské vody pitnou     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2017)
Nová technologie nabízí odsolování vody a těžbu lithia zároveň     Autor: Stanislav Mihulka (14.02.2018)
Přes filtr z pozoruhodného grafairu můžete vypít vodu z přístavu v Sydney     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2018)
Hydrogel poháněný Sluncem těží pitnou vodu z mořského vzduchu     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2019)
Nový materiál promění slanou vodu na pitnou během 30 minut     Autor: Stanislav Mihulka (24.08.2020)
Hybridní membrána destiluje mořskou vodu s vysokou účinností     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz