SpinLaunch testují svůj neuvěřitelný vesmírný katapult Suborbital Accelerator  
Nosné rakety jsou standard, nepříliš efektivní a drahý. Startup SpinLaunch sázejí na radikální alternativu. Budou odpalovat náklad na oběžnou dráhu hypersonickým katapultem. Ve verzi L100 Orbital Mass Accelerator zvládne až 200 kilogramů. Jedinou podmínkou je, aby náklad, například satelit, vydržel přetížení zhruba 10 tisíc g.
Katapult ve verzi Suborbital Accelerator. Kredit: SpinLaunch.
Katapult ve verzi Suborbital Accelerator. Kredit: SpinLaunch.

Od počátků letů do vesmíru spoléháme na nosné rakety, což je ve skutečnosti velice neefektivní a drahá záležitost. V poslední době se přidávají nosné letouny, drony nebo také balony, díky nimž nosné rakety startují ve velké výšce a ušetří část paliva, hmotnosti a nákladů. Americký startup SpinLaunch pracuje na radikální alternativě, která by mohla rozšířit naše možnosti. A to s (téměř) nulovými emisemi.

 

Plánovaný katapult systém L100 Orbital Mass Accelerator. Kredit: SpinLaunch.
Plánovaný katapult systém L100 Orbital Mass Accelerator. Kredit: SpinLaunch.

SpinLaunch vyvíjejí kinetický odpalovací systém, který by vrhal náklad, tedy satelity a podobné objekty, do vesmíru jako pokročilý starověký katapult. A jak se zdá, nejde o bláznivý okrajový nápad, který by hned zase vyšuměl. Na projektu pracují od roku 2015. Elektricky poháněný katapult by podle nich měl snížit spotřebu paliva asi čtyřikrát a cenu asi desetkrát, v porovnání s tradičními nosnými raketami. Další podstatnou výhodou by bylo možnost použití takového katapultu klidně několikrát denně, každý den.

 

V současné době probíhá testování katapultu Suborbital Accelerator, který je menší verzí plánovaného zařízení. Tvoří jej velká vakuová komora ve tvaru disku postaveného na hranu, o něco vyšší než Socha Svobody. Odpalovaný náklad je připevněn na laně z uhlíkových vláken, které jej vymrští počáteční hypersonickou rychlostí přes 8 tisíc kilometrů za hodinu.

 

Testování v pustině. Kredit: SpinLaunch.
Testování v pustině. Kredit: SpinLaunch.

Dalším krokem ve vývoji této technologie by měl být ještě podstatně větší systém L100 Orbital Mass Accelerator. Bude fungovat podobně a zvládne odpálit na oběžnou dráhu náklad o hmotnosti 200 kilogramů. Podle SpinLaunch by pokrok v elektronice, který umožňuje konstrukci malých komponent a čipů, měl zajistit, že odpalovaný náklad přežije extrémní přetížení 10 tisíc g. Pro astronauty to bohužel nebude, ale dosavadní testy ukazují, že satelity by to vydržet měly.

 

Nápad s orbitálním katapultem není tak úplně nový. V šedesátých letech spojily síly USA s Kanadou v projektu Harp, jehož cílem bylo vesmírné dělo, které by pálilo projektily na oběžnou dráhu. Irácký diktátor Saddám Husajn se snažil vyvinout podobné zařízení v projektu Babylon. Ten skončil likvidací vedoucího konstruktéra.

 

K funkčnímu vesmírnému katapultu ještě zbývá urazit kus cesty. SpinLaunch ale nedávno zaznamenali významný úspěch, když 22. října (2021) otestovali katapult Suborbital Accelerator na kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku. Prototyp střely dosáhl nadzvukové rychlosti a po přistání byl vyzvednut pro opětovné použití. V roce 2022 by měly následovat další testy s různými střelami a náklady. První zákazníci by měli vesmírný katapult využít v roce 2024.

 

Video: SpinLaunch Suborbital Test Launch 22 Oct 2021


Literatura

New Atlas 9. 11. 2021.

Datum: 10.11.2021
Tisk článku

Související články:

Novozélandští Rocket Lab úspěšně vypustili raketu Electron     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2018)
Američtí studenti vypustili první studentskou raketu, co doletěla do vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2019)
Veliký autonomní dron Ravn X bude vynášet satelity     Autor: Stanislav Mihulka (06.12.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz