Proč krůty vybuchují?  
Tradiční severoamerický svátek Thanksgiving Day (Den díkuvzdání) se slaví ve Spojených státech amerických čtvrtý čtvrtek v listopadu. Ani ten včerejší se neobešel bez explodujících krůt. Popálených každoročně bývá více než tisíc.

Když se setká vroucí olej s vodou, výsledkem může být výbuch. Kredit: Fotografie amerického námořnictva od specialisty na masovou komunikaci 2. třídy Travise Alstona/Flickr.
Když se setká vroucí olej s vodou, výsledkem může být výbuch. Kredit: Fotografie amerického námořnictva od specialisty na masovou komunikaci 2. třídy Travise Alstona/Flickr.

Každoroční škody za miliony dolarů následkem požárů a mnoha zbytečných výletů zraněných na pohotovost, nejsou jen vymožeností explodujících krůt, ale jako následek ledasčeho zmraženého, co lidi ponořují do hrnců s rozpáleným olejem.

 

Proč vlastně "krocani explodují"?

Na vině jsou hustota a teplo. Když si vezmeme do ruky litrovou láhev s olejem a litrovou s minerálkou, pocítíme rozdíl – ta s vodou je těžší. Pokud tedy zmrazenou krůtu s jinovatkou na povrchu a ledem v útrobách, ponoříme do rozpáleného oleje, voda nemá tendenci plavat jako led na povrchu a tát a postupně se odpařovat. Klesá a tím, že je ze všech stran obklopena olejem, mění se na plyn. Přibouchnout víko fritézy, nebo pokličku hrnce, nás nemá šanci uchránit. Nádobu s olejem lze objemem přirovnat k pracovnímu válci, jaký kdysi mívaly parní válce. A těmi se vytrhávaly i stromy u silnice. Nejenže ta unikající vodní pára nás může opařit, větším nebezpečím je olej, který vyprskne a ve formě různě velkých kapiček se rozletí do všech směrů s tendencí ulpívat na všem, čeho se jen dotkne.

Proč jsou lidi v tomto směru nepoučitelní? Z lékařských zpráv vyplývá, že je napadá vždy to samé - že taková troška zmrzlé vody nemůže přece nic udělat. Jenže ona udělá. Olej bývá nahřátý na 175 stupňů Celsia a vodě v řádu setiny vteřiny mění skupenství. Objem tím nabude 1752krát!

A když navíc máme  smůlu, pak se nám ta olejová mlha od plamene, nebo topného tělíska, vznítí. To už pak nebývají jen popáleniny různého stupně, ale i účet za hasiče.

Když už jsme začali s tím přirovnáváním, tak i tady je dobré jedno uvést. Kapičky oleje smíchané se vzduchem, které jsme si svou hloupostí schopni nad hrncem přivodit, se moc neliší od směsi, která vybuchuje a pohání motory zaoceánských kolosů. Jejich válce a písty také vají jen okolo čtyřiceti centimetrů v průměru.


Závěr

Pokud někdy, byť by to bylo jen kuře, budete vkládat do fritézy, nezapomeňte ho nejprve nejen rozmrazit, ale hlavně osušit. Vězte také, že větším rizikem jsou kuřata křehčená. To jsou ta, kterým prodejci do tkání pomocí jehliček stříka vodu, sůl a fosfáty. Není to ani tak kvůli křehčení masa, jak tvrdí, jako kvůli tomu, že se tím dá nahnat hmotnost i o více než dvacet procent. Ono vlastně na křehčené maso je dobré si dát pozor nejen kvůli fritování. Pokud totiž máme v oblibě i jiné výrobky, do nichž nám dávají fosfáty (třeba tavené sýry), jejich kumulací si zaděláváme na odvápnění zubů, osteoporózu a další polízanice. Ale to už bude na někdy jindy.


Datum: 26.11.2021
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz