Síla Minecraftu: Hráč v jeho světě postavil funkční virtuální procesor s displejem  
Představte si počítačovou hru, ve které existuje virtuální svět. Mohli byste se tam pohybovat dle libosti, všechno prozkoumat, používat nástroje a postavit, co vás jen napadne. Třeba i steampunkovou verzi 8-bitového 1 Hz procesoru s pamětí RAM 256 bytů, kterou lze virtuálně připojit k neméně virtuálnímu displeji 32 krát 32 pixelů. Přesně tohle se stalo v Minecraftu.
Minecraftový procesor Chungus 2 s displejem a hrou Snake. Kredit: Yaoutube/Sammyuri.
Minecraftový procesor Chungus 2 s displejem a hrou Snake. Kredit: Yaoutube/Sammyuri.

Dnešní počítačové čipy jsou tak nepatrné a složité, že občas zapomínáme na reálné fyzikální procesy, které stojí za jejich fungováním. A tyto procesy je možné zdařile napodobit ve virtuálních světech, například v populárním a nesmírně inspirativním světě Minecraftu. Nedávno tam byl stvořen doposud největší a nejvíce složitý procesor Chungus 2, který je sice virtuální, ale funguje stejně, jako kdyby byl z „masa a kostí“.

 

V Minecraftu je možné narazit na záporáky. Kredit: Mojang / Wikimedia Commons.
V Minecraftu je možné narazit na záporáky. Kredit: Mojang / Wikimedia Commons.

Tvůrcem minecraftového procesoru je hráč známý pod přezdívkou „Sammyuri“. Podle svých slov strávil sedm měsíců tím, že hraním ve světě Minecraftu postavil procesor Chungus 2 (Computation Humongous Unconventional Number and Graphics Unit). Používal k tomu materiály a nástroje důvěrně známé z Minecraftu, takže by to teoreticky mohl udělat kdokoliv, kdo se orientuje v této pozoruhodné hře.

 

Není to poprvé, kdy někdo vytvořil v Minecraftu virtuální procesor. Podobných projektů existuje celá řada. Chungus 2 je ale podle všeho největší a nejvíce komplexní. Simuluje 8-bitový procesor o frekvenci 1 Hz a s pamětí RAM 256 bytů. Stejně jako předešlé, skromnější virtuální procesory v Minecraftu, Chungus 2 využívá fyziku enginu hry k napodobení struktury reálného procesoru v makroskopickém měřítku. Pokud každý „blok“ v Minecraftu odpovídá 1 metru našeho světa, tak je Chungus 2 velký zhruba jako mrakodrap nebo zaoceánská výletní loď.

 

Chungus 2 a Tetris. Kredit: Youtube/Sammyuri.
Chungus 2 a Tetris. Kredit: Youtube/Sammyuri.

Minecraftový Chungus 2 je možné „připojit“ ke stejně virtuálnímu displeji o velikosti 32 krát 32 pixelů, a také k „ovladači“, s nímž manipuluje lidský hráč Minecraftu pomocí skákání po virtuálních „tlačítkách“. Díky tomu lze s procesorem Chungus 2 hrát klasické retro 2D hry jako je Tetris nebo Snake nebo ho provozovat jako grafickou kalkulačku. Tyto programy jsou vytvořené v podobě virtuálních „zásuvných modulů“, které by v našem světě velikostí odpovídaly nákladnímu vlaku. Hráč Minecraftu je může virtuálně „zasunout“ do procesoru Chungus 2 a zahrát si.

 

Tento projekt je úžasnou praktickou aplikací počítačové vědy. Očividně má značnou výukovou a popularizační hodnotu a doslova zhmotňuje základní principy fungování procesoru. Jak říká Michael Crider z PCWorldu, počkáme pár let a třeba se objeví tak výkonný minecraftový procesor, že na něm poběží celý Minecraft. A vesmír v tu chvíli možná imploduje do další nepochopitelné singularity.

 

Video: CHUNGUS 2 - A very powerful 1Hz Minecraft CPU

 

Literatura

PCWorld 15. 12. 2021.

Datum: 21.12.2021
Tisk článku

Související články:

Virtuální zombie apokalypsa jako průprava na reálnou katastrofu     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2015)
Pixeloco vyvíjejí venkovní střílečku v rozšířené realitě     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2021)
Zařídí nám digitální nesmrtelnost superinteligentní AI v Dysonově sféře?     Autor: Stanislav Mihulka (15.03.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz