WHO léčbu rekonvalescentní plazmou nedoporučuje  
Na stránkách našich fakultních nemocnic jsou výzvy směrované na ty, kteří prodělali onemocnění covid-19, aby se stali dárci krevní plazmy. Argumentuje se v nich, že svojí rekonvalescentní plazmou budou zachraňovat životy těm, které postihla těžká forma covid-19. Také Ministerstvo zdravotnictví ČR na své stránce uvádí, jak lze podáním plazmy odebrané osobě, která onemocnění prodělala, nemocné s infekcí covid-19 léčit. Problém je v tom, že už i Světová zdravotnická organizace tuto léčbu nedoporučuje.

V průběhu virové infekce se v těle nemocného vytvářejí specifické protilátky, které v krvi vyléčené osoby přetrvávají delší dobu po uzdravení. Odebírat krev uzdraveným pacientům a dávat ji nemocným, je stoletá osvědčená strategie, která v řadě případů zabírá. S léčbou pomocí plazmy byly dobré zkušenosti například u nemocných s virovou horečkou Ebola. Proto také zpočátku v lékařské komunitě panoval optimismus, že tak půjde léčit i nemocné s covid-19.

 

Světová zdravotnická organizace (WHO, z anglického názvu World Health Organization) je agentura Organizace spojených národů. Je koordinační autoritou v mezinárodním veřejném zdraví. Logo. Kredit: WHO.
Světová zdravotnická organizace (WHO, z anglického názvu World Health Organization) je agentura Organizace spojených národů. Je koordinační autoritou v mezinárodním veřejném zdraví. Logo. Kredit: WHO.

Odborná literatura ale již delší dobu přináší výsledky klinických studií, že tato léčba je neúčinná. Z mnoha jmenujme například závěr vědců z University of Pittsburgh School of Medicine, kterým z rozsáhlých klinických dat vyšlo, že léčba rekonvalescentní plazmou je u kritických COVID-19 neúčinná s jistotou více než 99 %! Ve stejném duchu se neslo i výroční zasedání Evropské společnosti intenzivní medicíny.

 

Nejnovější informace v tomto směru přináší i jeden z nejprestižnějších světových zdravotnických časopisů - British Medical Journal. Mimo jiné v něm lze najít stanovisko Světové zdravotnické organizace (WHO). Praví se v něm, že: „Aktuální důkazy ukazují, že podání rekonvalescentní plazmy nezlepšuje přežití ani pacientům nesnižuje potřebu mechanické ventilace“. Dále se ve zprávě důrazně doporučuje nepoužívat krevní plazmu u lidí, kteří nemají vážné příznaky COVID-19, a u pacientů s těžkým a kritickým onemocněním jen v rámci klinické studie.


Tento článek nemá v úmyslu znevažovat dárcovství krve. Ostatně, mezi oslími autory je zastoupení dárců požehnané. Jen nám poněkud zvláštní připadá, že k dárcovství rekonvalescentní plazmy vyzývají instituce, jakými jsou například Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice v Ostravě,… že v podobném duchu je i doporučený postup pro použití rekonvalescentní plazmy k léčbě dospělých pacientů s COVID-19 uveden i na stránkách SUKL (s odkazem na materiál Evropské komise). Přitom jde o léčbu, s níž zahraniční vědecká i klinická pracoviště, nemají dobré zkušenosti. A ani Světová zdravotnická organizace ji nedoporučuje.

 

Literatura

Fakultní nemocnice Brno - FN Brno hledá dárce rekonvalescentní plazmy.

 

Fakultní nemocnice Ostrava – Aktuality 27.12.2021: V Ostravě aplikují krevní plazmu pacientům pozitivním na koronavirus. Darováním rekonvalescentní plazmy pomůžete v léčbě COVID pozitivních pacientů!

 

NSP Karviná-Ráj - Hematologicko-transfuzní oddělení NsP Karviná-Ráj vyzývá muže, kteří prodělali koronarovirovou infekci, aby přišli darovat plazmu pro potřeby léčby hospitalizovaných COVID pozitivních pacientů s těžkým průběhem.

SUKL – Doporučený postup pro použití rekonvalescentni plazmy v léčbě dospělých pacientů s COVID-19.

 

Lise J. Estcourt et al, Effect of Convalescent Plasma on Organ Support–Free Days in Critically Ill Patients With COVID-19, JAMA. DOI: 10.1001/jama.2021.18178

 

Simonovich V.A., et al.: PlasmAr Study Group. A Randomized Trial of Convalescent Plasma in Covid-19 Severe Pneumonia. N Engl J Med. 2020 Nov 24. doi: 10.1056/NEJMoa2031304. Epub ahead of print. PMID: 33232588.

 

The British Medical Journal

 

WHO - WHO recommends against the use of convalescent plasma to treat COVID-19


 

Poznámka

Po vyjití tohoto článkuvyšly ve vědeckých časopisech k danému tématu dva vzájemně si odporující články.  Upozornění na ně poslal pan Machala. Děkuji a rád zde na ně připojuji odkaz:

A Convincing Case for Convalescent Plasma Treatment of COVID-19

Public Health Watch: Study Finds No Benefit for Convalescent Plasma in Severe COVID-19



Datum: 27.12.2021
Tisk článku

Související články:

Pilulka na COVID-19 umutuje virus k smrti     Autor: Josef Pazdera (27.10.2021)
Pacient „nula“ byl omyl     Autor: Josef Pazdera (22.11.2021)
Třetí dávku ano, nebo ne?     Autor: Josef Pazdera (22.11.2021)
COVID-19 – tři novinky, jedna dobrá     Autor: Josef Pazdera (06.12.2021)
Mě neoočkujete, jsem republikán     Autor: Miloslav Pouzar (10.12.2021)
Proč někteří máme průběh COVID lehký a jiní to nepřežijí?     Autor: Josef Pazdera (19.12.2021)
Jaká je imunitní paměť po těžkém průběhu nemoci covid-19?     Autor: Josef Pazdera (25.12.2021)
Americká armáda vyvíjí pankoronavirovou nanovakcínu     Autor: Stanislav Mihulka (27.12.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz