„Kinetické zdi“ dělají z těžby větrné energie prudce elegantní záležitost  
Americký designér Joe Doucet se rozhodl okořenit soustavy větrných turbín estetickým požitkem. Ekonomická výhodnost jeho kinetických zdí je sporná, ale zároveň pozoruhodným způsobem propojil obnovitelný zdroj energie s uměním. Pohyb turbín kinetických zdí je hypnotický.
Elegantní větrná energetika. Kredit: J. Doucet.
Elegantní větrná energetika. Kredit: J. Doucet.

Obnovitelné zdroje energie, jak se zdá, nepředstavují výzvu jen pro energetiky a ekonomy. Newyorský designér Joe Doucet nevidí důvod, proč by výroba obnovitelné energie nemohla přispět k vylepšení designu domácností. Navrhl „kinetické zdi“, pozoruhodné soustavy menších větrných turbín, které těží vítr a zároveň vytvářejí hypnotické vizuální efekty.

 

Každá z jeho kinetických zdí zahrnuje zhruba 25 turbín, které jsou všechny připojené k 400wattovému generátoru. Celé zařízení dosahuje maximálního výkonu 10 kW. Podobně jako v případě solárních panelů mohou být kinetické zdi připojeny k rozvodné síti a dodávat do ní „šťávu“ anebo mohou spolupracovat se systémem pro ukládání energie do baterií.

 

Elegantní Joe Doucet. Kredit: J. Doucet.
Elegantní Joe Doucet. Kredit: J. Doucet.

Jak říká Doucet, jeho panely jsou téměř bezhlučné. Zároveň jsou bezpečné pro děti. V rotujícím mechanismu si nelze nic skřípnout a lehké čepele rotorů kinetické zdi může snadno zastavit i děcko, aniž by se mu něco stalo. Kinetická zeď využívá vítr ze všech směrů s výjimkou vertikálního. Může fungovat samostatně nebo třeba v kombinaci se solárními panely, kdy se oba systémy mohou doplňovat v dodávání energie.

 

Kinetická zeď. Kredit: J. Doucet.
Kinetická zeď. Kredit: J. Doucet.

Doucet by byl rád, kdyby byly kinetické zdi snadno dostupné pro zákazníky. Už v tomto směru jedná s potenciálními komerčními partnery. Na pohled vypadají skvěle a mohly by se stát pozoruhodným doplňkem moderních domů. Výkon 10 kW je slušný. Představuje užitečné množství energie. Průměrná americká domácnost spotřebuje denně kolem 30 kWh.

 

Problém je v tom, že turbíny s vertikální osou bývají mnohem méně efektivní než klasické větrné turbíny. Kinetické zdi by se také měly objevovat u domů, a ty se zase obvykle nestavějí na velmi větrných místech. Jak se zdá, bylo by překvapením, kdyby kinetické zdi v reálné situaci vyráběly praktické množství elektřiny, která by jejich náklady zaplatila rychleji, než v případě solárních panelů. Jako kinetická umělecká díla by ale každopádně mohly sklidit úspěch.

 

Video: WIND TURBINE WALL by JOE DOUCET

 

Literatura

New Atlas 29. 12. 2021.

Datum: 02.01.2022
Tisk článku

Související články:

Větrná turbína se supravodivým rotorem obstála v testu     Autor: Stanislav Mihulka (18.11.2019)
Plovoucí přílivová turbína O2 od Orbitalu je nejvýkonnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2021)
Mamutí plovoucí Windcatcher utáhne větrnou energií 80 tisíc domácností     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz