Robotický termální systém Swifty proráží nejtvrdší kvarcit jako nůž sádlo  
Starohorní siouxský kvarcit je extrémně odolný vůči zvětrávání a také vůči klasickému vrtání. Už jenom jeho jméno ničí vrtné soupravy. Nový termální robot startupu Petra se touto extrémní horninou prokouše rychlostí asi palec za minutu, s pomocí horka a vysokého tlaku. Přitom je jeho provoz levnější než u tradičních vrtacích systémů.
Termální vrtání Siouxského kvarcitu. Kredit: Petra.
Termální vrtání Siouxského kvarcitu. Kredit: Petra.

Siouxský kvarcit vytváří malebné scenérie na pomezí Minnesoty, Jižní Dakoty a Iowy. Je to starohorní kvarcit červené až růžové barvy, jehož stáří je odhadováno na cca 1,6 až 1,8 miliardy let. Kvarcity jsou metamorfované horniny a vznikají přeměnou pískovců a slepenců. Jsou křehké, ale velice tvrdé. Siouxský kvarcit je extrémně tvrdý a zjevně extrémně odolný vůči erozi. Bývá považován za jednu z nejtvrdších hornin na zemském povrchu.

 

Systém Swifly. Kredit: Petra.
Systém Swifly. Kredit: Petra.

Právě na tomto siouxském kvarcitu nedávno předvedl startup Petra ze San Francisca svůj pozoruhodný robotický bezkontaktní termální vrták. Očividně dokáže plynule prorážet tuhle extrémně tvrdou horninu, jako by se nechumelilo. Siouxský kvarcit je přitom známý tím, že běžné vrtací soupravy obvykle prakticky zlikviduje. Termální robot pracuje tak rychle a tak lacino, že by to mohlo vést k realizaci řady projektů, které doposud byly v podobných horninách zcela nereálné.

 

Ikonické kvarcitové vodopády v Sioux Falls, Jižní Dakota. Kredit: Jonathunder / Wikimedia Commons.
Ikonické kvarcitové vodopády v Sioux Falls, Jižní Dakota. Kredit: Jonathunder / Wikimedia Commons.

Semiautonomní robotický systém Swifty (čili „Rychlík“) prorazí tunel o průměru 46 až 152 centimetrů prakticky jakýmkoliv geologickým materiálem. Drtí přitom horninu extrémním horkem a vysokým tlakem, což vede k rozpadu horniny, která žhne, zuhelnatí a odletí pryč.

Swiftly v akci. Kredit: Petra.
Swiftly v akci. Kredit: Petra.

Startup Petra, jehož zakladatelem je podnikatel Kim Abrams, otestoval termálního robota Swifty vyhloubením tunelu v siouxském kvarcitu o průměru 60 centimetrů a délce 6 metrů. Horninu, kterou je normálně nutné trhat dynamitem a jinak s ní není možné hnout, Swifty prokousával rychlostí cca 2,5 centimetrů za minutu.

 

Představitelé Petry uvádějí, že jejich robotický systém je ovládán kombinací dálkového ovládání a strojového vidění. Zároveň podle nich jde o prvního mikrotunelovacího robota, který dovede vycouvat ze svého vlastního tunelu. Podle Petry je vrtání s jejich termálním robotem o 30 až 90 procent levnější než jiné srovnatelné metody. Otevírá přístup k oblastem, které doposud nebyly vrtatelné. Výsledkem by mělo být, že pro úřady i soukromé společnosti bude ekonomicky mnohem výhodnější než doposud ukládání klíčových infrastruktur pod zem, kde jsou v bezpečí před vandaly, požáry, větrem, záplavami a dalšími strastmi prostředí na povrchu planety.

 

Literatura

New Atlas 6. 1. 2022.

Datum: 08.01.2022
Tisk článku

Související články:

Geotermální elektrárna pumpuje CO2 pod zem a nechá ho zkamenět     Autor: Stanislav Mihulka (12.06.2016)
Na Islandu vrtají nejžhavější díru na světě     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2016)
„Zelená“ těžba z vulkanických slaných pramenů poskytne měď, zlato nebo lithium     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz