Terminátorský trik: Kapalný kov rychle mění oxid uhličitý na pevný uhlík  
Když kapalnou slitinou EGaIn, zahřátou na 100-120 °C, probubláváte plynný oxid uhličitý, molekuly skleníkového plynu se rozpadají a vznikají vločky pevného uhlíku. Ty pak jen stačí sesbírat z hladiny kapalného kovu, pohřbít pod zem do zapomenutí anebo z nich vyrobit něco užitečného.
Tekutá past na oxid uhličitý. Kredit: RMIT.
Tekutá past na oxid uhličitý. Kredit: RMIT.

Ať chceme či nikoliv, vyšší hladina oxidu uhličitého představuje problém, který bychom měli řešit. A neměli bychom to moc přehnat, pokud nechceme přivolat další dobu ledovou. Tak daleko ale zatím nejsme. Momentálně hledáme šikovné technologie, které by nám mohly pomoct srovnat oxid uhličitý do latě. V tomto směru se úsilí soustředí na metody, které zachytávají oxid uhličitý hned v místě jeho emisí. V současné době se vyvíjejí technologie, které zahrnují magnetické houby, bublinové membrány, zeolitové pěny či materiály vyrobené z jílu, případně z kávové sedliny.

Torben Daeneke. Kredit: FLEET/ARC.
Torben Daeneke. Kredit: FLEET/ARC.

 

Výzkumný tým australské techniky RMIT Univesity vyvinul zbrusu novou technologii pro rychlou konverzi oxidu uhličitého na pevný uhlík. Ten může být relativně snadno skladován nebo použit k výrobě užitečných produktů. Nová technologie je založená na kapalném kovu, kterým je eutektická (tuhnoucí jako jednotná fáze při určité teplotě) slitina EGaIn (Eutectic Gallium-Indium), zahřátá na teplotu mezi 100 a 120 °C. Kapalným kovem se prohání oxid uhličitý. Jak probublává, jeho molekuly se štěpí a vznikají vločky pevného uhlíku. Tyto vločky plavou na povrchu a lze je snadno sesbírat.

 

Vedoucí týmu Torben Daeneke a jeho kolegové jsou přesvědčeni, že novou technologii lze relativně snadno instalovat v místě vypouštění emisí a také používat v různém měřítku. Ke zmíněné reakci dochází rychle, je účinná a vyžaduje relativně nízkou teplotu. To vše je výsledkem výzkumu Daenekeho týmu, který technologii důkladně vyladil.

 

Logo. Kredit: RMIT.
Logo. Kredit: RMIT.

Asi největší výhodou tohoto postupu je, že vytváří pevný uhlík. Produktem dosavadních metod zachycování oxidu uhličitého je obvykle plynný oxid uhličitý, s nímž je těžké pořízení. Je náročné ho transportovat i skladovat. Kromě toho má nepříjemný zlozvyk unikat zpátky do atmosféry. Objevují se pokusy pumpovat oxid uhličitý pod zem, kde by se za pár let mohl přeměnit na horninu. Tyto metody mají ale své problémy, včetně toho, že nemalá část oxidu uhličitého zůstává v plynném skupenství a ráda uniká pryč.

 

Pevný uhlík má mnohé přednosti. Lze ho skladovat po víceméně neomezenou dobu. Nikam neuteče. Je možné ho zahrabat a ponechat jeho osudu. Nicméně, z pevného uhlíku se rovněž dá leccos vyrobit. Třeba beton. Tým RMIT už pracuje na praktické aplikaci a připravuje prototyp systému, zhruba o velikosti přepravního kontejneru.

 

Video: Liquid metal instantly converts CO2 to solid carbon | RMIT University

 

Literatura

New Atlas 18. 1. 2022.

Energy & Environmental Science

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/adma.202105789

Datum: 22.01.2022
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz