Svědectví milionů knih: Racionalita je na ústupu již několik desetiletí  
Svět se noří do bažiny emocí. Není to ale jen pár nepovedených let, nýbrž dlouhodobý trend. Zhruba od roku 1850 do roku 1980 se v knihách objevovalo stále více slov spojených s rozumem a uvažováním. Pak se to z nejasných příčin zlomilo a od roku 1980 čelíme prudkému nástupu individuality, intuice a emocí. S touhle osudovou houpačkou nemá moc smysl bojovat, spíš je nutné se adaptovat a držet maják rozumu i v přízračné realitě emocí.
Houpačka racionality se pořádně vychýlila k emocím. Kredit: Scheffer et al. (2022).
Houpačka racionality se pořádně vychýlila k emocím. Kredit: Scheffer et al. (2022).

Když se v tíživé době brexitu a Trumpova vítězství ve volbách objevila v mediálních headlinech „postpravda“ (post-truth), bylo to pro mnohé překvapením nebo i šokem, z něhož se dodnes nevzpamatovali. Postpravda, tedy vytváření reality spíše na základě emocí než faktů, ale nezmizela. Podle Oxford Dictionary se stala slovem roku 2016 a bují všude kolem nás.

 

Podle pozoruhodného výzkumu odborníků nizozemské Wageningen University & Research (WUR) a americké Indiana University to ale vlastně žádným překvapením být nemělo. Objevili totiž velice zajímavý trend, při němž se ve veřejném diskurzu stávají fakta stále méně relevantními. A jejich místo zaujímají nevypočitatelné a nebezpečné emoce. Jak by krásně řekli Anglosasové, náš svět sklouzává z ratia do sentimentu.

 

Marten Scheffer z WUR a jeho kolegové analyzovali texty a jazyk milionů knih. Zjistili, že od zhruba od roku 1850 v knihách výrazně roste počet „racionálních“ slov souvisejících s uvažováním, jako jsou „určit“ nebo „závěr“. Naopak „intuitivní“ slova souvisejících s lidskou vlastní zkušeností, například „cítit“ nebo „věřit“, z knih významně mizí. Tento trend racionality pokračoval až roku 1980. Pak se najednou zlomil a od té doby se propadá, a to strměji, než předtím rostl. S úpadkem racionality nastupují emoce. Současně s tím probíhá zřetelný posun od kolektivního po individuální vnímání světa, které se odráží v poměru zájmen v jednotném čísle k zájmenům v množném čísle (já/my).

Marten Scheffer. Kredit: SparcS.
Marten Scheffer. Kredit: SparcS.

 

Jak říká Johan Bollen z Indiana University, který byl členem výzkumného týmu, lovit trendy používaného jazyka v oceánu vydávaných knih je nesmírně obtížné. Přesto badatelé takový trend objevili, a to jak v beletrii a naučné literatuře, tak i ve fikci. Zároveň jsou přesvědčeni, že nejde o „knižní“ artefakt. Stejný trend vylezl z analýz článků v New York Times.

 

Proč se to děje? Stručně řečeno, Bollen a spol. to nevědí. Možností je celá řada a je obtížné určit, která, pokud nějaká, by měla mít navrch. Pokud jde o „trend rozumu“ (1850-1980), Max Weber svého času mluvil o „odkouzlení“ moderní doby, kdy pokrok a nesporné úspěchy vědy protlačily racionální styl vidění světa do každodenního života, až lidem připadal normální, i když dlouho předtím, a možná nikdy, nebyl.

 

S nástupem „trendu emocí“ je to ještě slabší. Není vůbec jasné, co by v tom mělo hrát rozhodující roli. Jednou z možných příčin jsou prohlubující se ekonomické těžkosti celého světa, spojené s tím, že rozum sice přinesl ohromná bohatství, ale užívají si je jen málokteří – nad čímž rozum občas zůstává stát. Podle autorů studie přilévají olej do ohně sociální média, která zřejmě od roku 2007 urychlila zmíněný trend „úpadku rozumu“ a kde bují jazyk prošpikovaný emocemi.

 

Logo. Kredit: WUR.
Logo. Kredit: WUR.

Jak ale říká Ingrid van de Leemput z WUR, na konkrétních příčinách tak moc zase nezáleží. Podle jejich výsledků je fenomén postpravdy spojený s monumentální houpačkou historie, která balancuje mezi dvěma zásadními módy myšlení – uvažování versus intuice. Pokud mají s kolegy pravdu, tak to znamená, že se s tím nedá nic moc dělat, respektive, nedá se tomu čelit tradičními silovými postupy. Bylo by to jako stát v příboji a doufat v zastavení moře. Podle van de Leemputové se na to musí jinak. Společnosti potřebují nalézt novou rovnováhu, která bude uznávat význam intuice a emocí – a přitom umožní využívat plnou sílu rozumu a vědy k řešení palčivých problémů doby.

 

Video: Marten Scheffer - Lost Attraction: tipping humans

 

Literatura

Phys.org 12.1. 2022.

PNAS 118: e2107848118.

Datum: 06.02.2022
Tisk článku

Související články:

Wakefieldova studie byla podvod kvůli akademické marnivosti     Autor: Josef Pazdera (07.01.2011)
Známý psycholog odhalen jako podvodník astronomických rozměrů     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2011)
Vážná choroba evropské biotechnologie     Autor: Jaroslav Drobník (12.05.2012)
Proč se prolhané zprávy šíří jako plíseň: Neurologické vysvětlení     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2017)
Mohou být umělé inteligence depresivní a mít halucinace?     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)
V morálních a politických sporech nefungují fakta, ale osobní zkušenost     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz