O modrém humrovi  
Poprvé jsem uvařeného humra ochutnal před sedmi lety, když jsem začal žít v Bostonu. Pravda, zlé jazyky tvrdí, že na vydolování masa z červeného humřího krunýře a klepet spotřebujete více energie, než kolik jí z té trochy získáte. Domnívám se ale, že chuti onoho bílého a křehkého masa se nic nevyrovná; obzvlášť tehdy, máte-li po ruce rozpuštěné máslo, vařenou kukuřici a sklenku vína.

 

Doufám, že jsem ve vás vzbudil nejen chuť na humra, ale i na zbytek článku.
Mohl bych dlouze popisovat hody, které se v Nové Anglii pořádají pod názvem “clambake”, kdy je servírována mušlí krémová polévka, vařené mušle a samozřejmě jako zlatý hřeb humr. Nemám ale za úkol propagovat dovoz humrů do České republiky, takže se raději podívejme na jednu raritu.



Naprostá většina živých humrů je hnědá a po uvaření jejich krunýř krásně zčervená.
Pouze jeden z milionu živých humrů má krunýř blankytně modrý a donedávna nikdo nevěděl, proč tomu tak je. Dva vědci z Nové Anglie (odkud jinak, že) tuto záhadu poodhalili.


 

Zvětšit obrázek
Jeden z milionu humrů je modrý.


Hnědá barva normálního humra je kombinací dvou barviv – červeného astaxantinu, který se podobá známému karotenu v mrkvi, a modrého krustakyaninu. Modrý krustakyanin ale není ničím jiným, než červeným astaxantinem navázaným na bezbarvou bílkovinu!
Jak je to možné?
Ona bílkovina „zplacatí“ původně zakroucenou molekulu astaxantinu a výsledkem je posun absorbčního maxima světla, který se projeví jako změna barvy.

 

Zvětšit obrázek
Barva normálního humra je hnědá.

Modrý humr vyrábí příliš mnoho oné bílkoviny, takže veškerý astaxantin je vázán ve formě krustakyaninu. Možná se podaří připravit geneticky modifikovaného modrého humra, určitě by se dobře prodával, neboť by na něj byl lepší pohled než na humra hnědého.

Třeba se dočkáme i modré mrkve, ale raději už přestanu, abych nedráždil ctěné oponenty geneticky modifikovaných organizmů z Greenpeace.

Malá otázka na závěr: jakou barvu bude mít modrý humr po uvaření?
Prvního čtenáře, který odpoví správně, zvu na vařeného (obyčejného, nikoli modrého) humra, ovšem pod podmínkou, že za mnou na vlastní náklady přijede do Bostonu :).


Poznámka redakce: Odpovědi jaká bude barva humra po uvaření  posílejte na e-mail: ja(zavinac)osel.cz. 
Nezapomeňte připsat svojí poštovní adresu, protože z těch co nevyužijí Michalovo pozvání na večeři s  humrem, vylosujeme v redakci tři pisatele a zašleme jim upomínkový předmět. Pište nám jen do konce týdne od vyjití tohoto článku.


Datum: 12.04.2005 07:32
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz