Mobilní protidronový systém Teledyne LVSS sleduje až 500 cílů zároveň  
Systém LVSS ADA C-UAS nabízí sofistikovaný a technologicky pokročilý boj proti hejnům dronům. Zahrnuje sledování velkého počtu cílů a jejich analýzu s využitím umělé inteligence, stejně jako boj proti cizím dronům s využitím rádiových vln, do vzdálenosti 1,5 kilometru.

Lidé obvykle považují malé drony za cool vychytávky, které pořizují pěkné fotky a videa z netradičních úhlů pohledu. Zároveň jde ale o stále důmyslnější stroje, které se už vyvinuly natolik, že je Pentagon považuje za novou vážnou hrozbu ozbrojeným silám, ať už operují kdekoliv na světě. Malé drony jsou nenápadné, obtížně zjistitelné a vzhledem k nízkým nákladům je relativně snadné nasadit celá hejna takových dronů. Důsledky mohou být zničující.

 

Teledyne LVSS ADA C-UAS na pickupu. Kredit: Teledyne.
Teledyne LVSS ADA C-UAS na pickupu. Kredit: Teledyne.

Jak malým levným dronům čelit? Možností se již objevila řada a velmi se liší, pokud jde o jejich použití a účinnost. Je mezi nimi i použití brutální síly, jako je palba klasickou brokovnicí, což ovšem není příliš efektivní. Viděli jsme už také lovecké kvadrikoptéry se sítěmi, brokovnice vystřelující sítě, ruční rádiové rušičky připomínající sci-fi paprskomety, sebevražedné drony pro střety ve vzduchu, vysokoenergetické lasery a dokonce i speciálně vycvičené orly, kteří si zakousnou cizí dron k svačině.

 

Logo. Kredit: Teledyne Flir.
Logo. Kredit: Teledyne Flir.

Americká společnost Teledyne FLIR Defense nedávno představila nový mobilní protidronový systém Lightweight Vehicle Surveillance System (LVSS), který je schopný pokročilého boje proti dronům. Je instalovaný na standardním pickupu Ford F-250 a v případě útoku hejna dronů může být nasazen do akce během méně než minuty.

 

Lovecká kvadrikoptéra chytá cizí dron do vystřelovací sítě. Kredit: Delft Dynamics.
Lovecká kvadrikoptéra chytá cizí dron do vystřelovací sítě. Kredit: Delft Dynamics.

Systém, jehož plné označení je LVSS ADA C-UAS, se řadí k technologicky pokročilému konci spektra protidronových zbraní. Je určený na boj s celými stovkami dronů na rozsáhlém území, které nemusejí být používány jen jako zbraně, ale také ke špehování nebo třeba pašování. Systém LVSS byl navržený tak, aby ho bylo možné velmi rychle zprovoznit, a také rychle přesunout. Jakmile se vysune stožár, na němž je klíčová část systému, je LVSS plně funkční. Trvá to necelou minutu, zatímco složení stožáru před přesunem je ještě rychlejší. LVSS to stihne za půlminutu.

 

LVSS pokryje okolní do vzdálenosti 3 kilometry a do výšky 457 metrů. Jeho radar a laserové značkovače mohou sledovat 500 cílů ve 3D prostoru zároveň. Kamera TacFLIR-380HD může skenovat okolí v infračervené oblasti spektra. Díky umělé inteligenci rozezná cizí drony i potenciálně zranitelné cíle cizího útoku.

 

Podle vyjádření Teledyne může systém LVSS, ať již na místě nebo v pohybu, neutralizovat drony protivníka do vzdálenosti 1,5 kilometru, s využitím rádiových vln o výkonu 30 W. Detaily nejsou známé, ale předpokládá se, že zahrnují rušení vlnových délek pro ovládání dronů, posílání falešných ovládacích signálů dronům, zmatení navigačních systémů dronů, oslepení senzorů či vyřazení palubní elektroniky dronů.

 

Video: FLIR LVSS ADA C-UAS Mobile Surveillance with Air Domain Awareness and Counter-UAS

 

Literatura

New Atlas 30. 3. 2022.

Datum: 01.04.2022
Tisk článku

Související články:

Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)
Leonidas Pod je protidronový systém pro drony     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz