Pentagon dal zelenou stavbě mobilního jaderného mikroreaktoru  
Americké ministerstvo obrany spustilo přípravy ke stavbě prvního amerického jaderného reaktoru IV. generace. Půjde o mobilní mikroreaktor projektu Pele, na němž pracuje Strategic Capabilities Office. Mikroreaktor o výkonu 1-5 MW by se měl vejít do nákladního automobilu a při jeho konstrukci bude zásadní důraz na bezpečnost i při těch nejhorších scénářích.
Mobilní mikroreator. Kredit: INL.
Mobilní mikroreator. Kredit: INL.

Mikroreaktory přicházejí. A jak to často bývá, v čele jsou vojenští vývojáři. Americký Pentagon nedávno oznámil, že dává zelenou stavbě a provozu průlomového mobilního jaderného mikroreaktoru, který je vyvíjený v rámci projektu Pele. Na tomto projektu pracuje agentura Strategic Capabilities Office.

 

Cílem projektu Pele je postavit první provozuschopný jaderný reaktor IV. generace ve Spojených státech. Američané tím chtějí odpovědět na loňský čínský úspěch na tomto poli. Mobilní mikroreaktor vybudují v laboratořích Idaho National Laboratory (INL). Podle tiskové zprávy by měl dodávat 1 až 5 MW, po dobu minimálně 3 let.

 

Logo. Kredit: INL.
Logo. Kredit: INL.

Veškeré aktivity Pentagonu spotřebují asi 30 TW elektřiny ročně a více než 38 milionů litrů paliva denně. Co je ještě horší, pokud nedojde k zásadním změnám technologií, budou uvedená množství i nadále růst. Důvod je předpokládaná elektrifikace flotily netaktických vozidel amerických ozbrojených sil a zavádění energeticky náročných prostředků. Nenasytné energetické požadavky Pentagonu by mohly pomoci hasit bezpečné, malé a mobilní jaderné reaktory, které by obstály i při misích v náročném prostředí.

 

Mobilní mikroreaktory by rovněž měly jezdit vlakem a létat. Kredit: US Government Accountability Office.
Mobilní mikroreaktory by rovněž měly jezdit vlakem a létat. Kredit: US Government Accountability Office.

Podle amerického ministerstva energetiky, které se na tomto úsilí rovněž podílí, bude zmíněný mikroreaktor natolik malý, aby se vešel do nákladního automobilu. Strategic Capabilities Office zřejmě ještě stále vybírá vhodný design mikroreaktoru, z nabídek společností BWXT Advanced Technologies, LLC a X-energy, LLC. Vítěze by měli oznámit letos, ještě během jara.

 

Jak uvádí programový manažer projektu Pele Jeff Waksman, v projektu kladou zásadní důraz na bezpečnost. Koneckonců, primárně vojenský mikroreaktor nejspíš nebude mít vždy ustláno na růžích. Waksman je přesvědčen, že už mají k dispozici technologie, které zajistí konstrukci vysoce bezpečného reaktoru. Mělo by vzniknout zařízení, které i v těch nejhorších scénářích způsobí jen velmi malé radiologické škody. Riziko jaderných reaktorů asi nikdy nebude úplně nulové, ale doba pokročila a bezpečnost je pro jaderné inženýry už dlouho naprostou prioritou.

 

Video: HDIAC Webinar - Small Nuclear Reactors – Project Pele

 

Literatura

Breaking Defence 13. 4. 2022.

Datum: 24.04.2022
Tisk článku

Související články:

Americká armáda vyvíjí mobilní reaktory pro elektřinu do válečných zón     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2018)
Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory     Autor: Stanislav Mihulka (18.10.2021)
Eielsonova letecká základna dostane jaderný mikroreaktor     Autor: Stanislav Mihulka (24.10.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz