Napočtvrté úspěch: US Air Force konečně uspěli v testu hypersonické střely  
Americké letectvo slaví úspěšný test hypersonické střely AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW), který se povedl po třech neúspěšných pokusech. Průlomový zbraňový systém letos čekají ještě další letové testy. Příští rok by měl být připraven k časnému operačnímu nasazení.
Koncept střely ARRW. Kredit: Lockheed Martin.
Koncept střely ARRW. Kredit: Lockheed Martin.

Vývoj hypersonických zbraní je velmi žádoucí, ale zároveň hodně obtížný. Americké letectvo mělo za sebou celkem tři neúspěšné testy hypersonické střely AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW), které vypouštějí z populárních strategických bombardérů B-52H Stratofortress. Teď ale konečně uspěli. 14. května (2022) otestovali střelu ARRW nad oceánem u jižní Kalifornie. Bližší podrobnosti zatím nejsou známy.

 

Vypuštění hypersonického kluzáku ze střely ARRW. Kredit: Lockheed Martin.
Vypuštění hypersonického kluzáku ze střely ARRW. Kredit: Lockheed Martin.

Ruský útok na Ukrajinu vedl k podstatnému zhoustnutí vztahů na mezinárodní scéně. Mimo jiné je to silný impuls pro urychlení vývoje a hlavně nasazení hypersonických zbraní. Pro Spojené státy to byl budíček, protože američtí odborníci se v hypersonice až doposud soustředili na výzkum a nikoliv na praktické využití těchto zbraňových systémů.

 

Bombardér B-52 s testovanou střelou ARRW. Kredit: Lockheed Martin.
Bombardér B-52 s testovanou střelou ARRW. Kredit: Lockheed Martin.

Teď se vše změnilo. Hypersonické zbraně jsou považovány za zásadní zvrat, který nebyl ve vojenských technologiích k vidění od nasazení nadzvukových systémů po 2. světové válce. Hypersonické zbraně by měly mít veliký dosah, neobvyklé dráhy letu a měly by se relativně snadno vypořádat se současnými systémy protiraketové obrany.

 

Zásadní problém je v tom, že i po šesti desetiletích vývoje hypersonický let představuje velkou technologickou výzvu s řadou překážek, které je ještě nutné překonat, než budou takové zbraně prakticky použitelné v plném rozsahu. Střela AGM-183A by měla létat rychlostmi až Mach 20, což vyžaduje nové materiály, senzory i elektroniku, stejně jako inteligentní avioniku, schopnou velmi rychle reagovat v komplikovaných podmínkách.

 

Ještě letos čekají střelu AGM-183A další plnohodnotné letové testy. Americké letectvo počítá s tím, že by tento systém měl být schopen časného operačního nasazení (EOC, Early Operational Capabilit) již v roce 2023. Až bude tato hypersonická střela v plném operačním nasazení, měla by operovat nejen z bombardérů B-52, ale také z menších bojových letounů, jako je F-15.

 

Video: Third Test of US Hypersonic Missile AGM-183A Arrow Fails

 

Literatura

New Atlas 17. 5. 2022.

Datum: 18.05.2022
Tisk článku

Související články:

Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)
Americké letectvo testuje novou hypersonickou střelu s bombardérem B-52     Autor: Stanislav Mihulka (16.06.2019)
Americké letectvo testuje robotický nakladač hypersonických střel     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2021)
Americká armáda úspěšně otestovala novou hypersonickou střelu HAWC     Autor: Stanislav Mihulka (07.04.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz