Pomohou proti masovým střelbám drony s tasery?  
Nedávné vraždění na základní škole v texaském Uvalde opět rozbouřilo vášně kolem možných řešení, která by takovým tragédiím předcházela. Společnost Axon hodlá vyvinout drony s tasery, které by prý střelce relativně bezpečně zneškodnily do 60 sekund. Problém je v tom, že samotné tasery jsou vnímané jako dost kontroverzní.
Návrh designu taserového dronu. Kredit: Axon.
Návrh designu taserového dronu. Kredit: Axon.

Spojené státy mají zjevně problém s masovými střelbami, jak opět zdůraznila nedávná tragédie v texaském městečku Uvalde, kde střelec se samonabíjecí puškou typu AR-15 zavraždil 2 učitelky a 19 žáků základní školy Robb Elementary School. Po masové vraždě se rozjelo obvyklé kolečko dohadů, v nichž odpůrci nebezpečných zbraní, typicky jako je AR-15, požadují jejich podstatné omezení, zatímco milovníci zbraní snášejí nejrůznější výmluvy a omluvy a požadují naopak více zbraní ve školách, nejlépe včetně tanků a dělostřelectva.

 

Taserový dron. Kredit: Axon.
Taserový dron. Kredit: Axon.

Téma je vnímáno jako velmi žhavé a plné kontroverzí, jak v USA, tak i v řadě dalších zemí. Oba zmíněné tábory jsou dost nesmiřitelné. Do této výbušné situace se nedávno vložila arizonská společnost Axon Enterprise, Inc., která vyvinula slavný taser (původně jako TASER International) a vyrábí ho v řadě variant.

 

Axon nejspíš vychází z toho, že tentokrát jsou argumenty „zbraňového“ tábora kontroverznější než jindy. V Uvalde bylo ve skutečnosti na místě již od počátku útoku vícero ozbrojených mužů zákona, kteří ale trestuhodně selhali a nechali střelce po dlouhou dobu vraždit. Proto teď volání po „více zbraních“ či „více policistech ve školách“ zní obzvlášť hrozně. Byli tam a nepomohlo to.

 

Logo. Kredit: Axon.
Logo. Kredit: Axon.

Jako řešení Axon nabízí vývoj dronu vyzbrojeného taserem. Takový dron by podle Axonu mohl proti nebezpečnému střelci zasahovat rychle a relativně bezpečně. Zatím není moc jasné, jaké by takový dron měl mít parametry. Půjde o dálkově ovládanou kvadrikoptéru, nejspíš vybavenou kamerou Axon Air a miniaturizovanou verzí taseru, tedy elektrošokové zbraně, která vystřeluje dvě malé šipky připojené k tenkým drátkům. Taser obvykle cíl spolehlivě znehybní. Jistou vadou na kráse je, že u ne úplně malého počtu lidí to je navždy.

 

Axon hodlá spolupracovat s dalšími společnostmi, jako je Fusus (síť kamer) nebo DroneSense (ovládání dronu v reálném čase). Taserové drony by měly být součástí bezpečnostních sítí ve školách, úřadech a na dalších místech. Tyto sítě by zahrnovaly také výukové VR prostředí, v němž by se příslušní lidé učili zasahovat proti střelcům s taserovými drony. Axon věří, že s takovým systémem bude možné zastavit střelce do 60 sekund.

 

Asi nepřekvapí, že tento projekt vzbudil rozruch a řadu nesouhlasných názorů. Nesouhlasí ostatně ani etický panel samotné společnosti Axon. Motivy nesouhlasu mohou být různé, více či méně ideologické či technické. Každopádně ale, sebevětší počet dronů a podobných hi-tech systémů neřeší základní problém v této záležitosti, který vyplývá z řady odborných studií – přílišnou dostupnost nebezpečných zbraní ve Spojených státech.

 

Literatura

New Atlas 3. 6. 2022.

BBC 3. 6. 2022.

Datum: 05.06.2022
Tisk článku

Související články:

Jak nejlépe předcházet školním masakrům?     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2012)
Psychologové vyzývají média: Přestaňte šířit nákazu masového vraždění!     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2016)
Biologie rekonstruuje zběsilé vraždění na vrcholu holokaustu     Autor: Stanislav Mihulka (10.02.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz