Bude kavkazská Kalina oslepovat snímkující satelity?  
Jednu z nejdůležitějších výzvědných úkolů nejen ve válečných konfliktech plní satelity. Je tedy celkem logické, že souběžně s vývojem satelitní špionáže se rozvíjí se i obrana proti ní.

Umělecká fikce ruského kosmického laseru. Kredit: U.S. National Archives
Umělecká fikce ruského kosmického laseru. Kredit: U.S. National Archives

Na serveru Space.com, věnovanému výzkumu vesmíru a kosmonautice, redaktor Brett Tingley zveřejnil článek, v němž uvádí, že nedávné snímky Google Earth odhalují v oblasti severních svahů Velkého Kavkazu, u vrcholu hory Čapal konstrukci něčeho, co prý připomíná sofistikovaný laserový systém určený k oslepení nepřátelských satelitů.

 

Rádio-optický systém rozpoznávání vesmírných objektů Krona na hoře Čapal (2130 m.n.m.) na severní straně pohoří Velký Kavkaz Kredit: mapy.cz (výřez)
Rádio-optický systém rozpoznávání vesmírných objektů Krona na hoře Čapal (2130 m.n.m.) na severní straně pohoří Velký Kavkaz Kredit: mapy.cz (výřez)

Měl by se nacházet v objektu rádio-optického komplexu KRONA pro identifikaci vesmírných objektů (Радиооптический комплекс распознавания космических объектов «Крона»), které je součástí Centra pro monitorování vesmíru Ruských kosmických sil a spadá pod správu Ministerstva obrany RF.

 

Jak Tingley uvádí, redakce Space Review analyzovala veřejné dostupné satelitní snímky, dokumenty ruských průmyslových dodavatelů a „ruské finanční dokumenty“. Tyto zdroje prý svědčí o realizaci projektu laserového systému s názvem Kalina, který je určen k úplnému oslepování nepřátelských satelitů pomocí silných laserových pulzů schopných natrvalo poškodit optické senzory. Zařízení, jehož výstavba se prý opozdila o několik let, bude spolupracovat se stávajícími radarovými systémy a LIDARem – laserovým přístrojem na přesné měření velkých vzdáleností, které jsou součástí vybavení komplexu KRONA.


Podle získaných informací laserové zařízení Kalina má disponovat samostatným sledovacím systémem s adaptivní optikou, kompenzující rušivý vliv atmosféry. Laserový vysílací a přijímací systém Kaliny by měl být natolik přesný, že bude schopen cílit přímo na optiku satelitu.


Odkazy

Celý článek na Space.com

 

Podrobnější analýza na The Space Review (internetové stránky věnované podrobným článkům, komentářům a recenzím týkajících se všech aspektů průzkumu vesmíru): Kalina: a Russian ground-based laser to dazzle imaging satellites (Kalina: ruský pozemní laser k oslňování zobrazovacích satelitů). Odkazy pod obrázky v článku vedou k původním ruským zdrojům.

 

Video: Lasery ve vesmíru: Francie se zapojila do závodů ve zbrojení proti satelitům.

Video: Vývoj ruského mobilního laseru Peresvet (Peresvet: Die Neue Russische Laserwaffe / Doku) Rusko má prý v arzenálu i novější a výkonnější (proto)typ Zadira.

Autor: Redakce
Datum: 08.07.2022
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz