První laserem ovládaný dron na světě se snadno vyhne elektronické obraně  
Společnost QinetiQ vyvinula dron, který komunikuje s pozemní řídící stanicí pomocí laseru. Systém FSOC (Free Space Optical Communications) zajistí, že dron bude možné ovládat i v prostředí s těžkou elektronickou obranou, která by cílila na rádiovou komunikaci mezi dronem a operátorem.
Test laserem ovládaného dronu. Kredit: QinetiQ.
Test laserem ovládaného dronu. Kredit: QinetiQ.

Drony všech velikostí a tvarů se stávají stále významnější součástí výzbroje armád i bezpečnostních jednotek. Jsou užitečné pro průzkum, řízení palby, bombardování i sebevražedné útoky. Ve šťastnějších dobách drony mohou převážet zásilky, mapovat, pátrat, zachraňovat nebo třeba provádět výzkum. S nástupem dronů se ale objevily i systémy protidronové obrany, které využívají rozmanité technologie, od rušení rádiových signálů až po vycvičené dravce.

 

Logo. Kredit: QinetiQ.
Logo. Kredit: QinetiQ.

Typický protidronový systém útočí na rádiový signál, který slouží ke komunikaci mezi operátorem a samotným dronem, anebo na GPS systém dronu. Takový útok vyřadí řízení dronu operátorem i provádění předem programovaných misí. Britská společnost QinetiQ se sídlem ve Farnborough vyvinula první laserem ovládaný dron na světě, který se právě takovým útokům hravě vyhne. I když, pravda, s vycvičeným orlem by si ani takový dron nejspíš neporadil.

Dnešní dronové pušky obvykle útočí na rádiovou komunikaci dronů. Kredit: DroneShield.
Dnešní dronové pušky obvykle útočí na rádiovou komunikaci dronů. Kredit: DroneShield.

 

Laserem ovládaný dron využívá nový dvoucestný systém pro optickou komunikaci FSOC (Free Space Optical Communications). Je navržený tak, že doplňuje nebo zcela nahrazuje rádiové ovládání dronů, především na bojových misích, v oblastech, kde lze očekávat, že protivník bude vybavený protidronovou obranou s rušením rádiového signálu.

 

Vše nasvědčuje tomu, že systém laserového ovládání dronu vyžaduje přímou viditelnost mezi pozemní laserovou stanicí a dronem, což je samozřejmě hendikep. Celé zařízení působí skladným dojmem a jako bonus je prakticky nemožné klasickým způsobem nejen přerušit, ale vůbec detekovat laserem přenášená data.

 

Je samozřejmě otázkou, jak laserové ovládání dronu obstojí v náročném prostředí, které bude plné kouře, prachu nebo třeba deště či sněhových vloček. Další věc je, že laserem ovládaný dron mohou zastavit nejen draví ptáci, jejichž výcvik nebude úplně jednoduchý, ale také lovecké drony se sítěmi, protidronové brokovnice, mikrovlnné zbraně a podobné systémy.

 

Společnost QinetiQ přesto vnímá drony s laserovým ovládáním a systémem FSOC jako užitečnou technologii, protože dokáže vynulovat značné investice protivníků do obranných systémů, které pracují v oblasti rádiových signálů. Což není úplně k zahození. QinetiQ nedávno předvedli tento systém v rámci projektu britské armádní výzkumné agentury DSTL (Defence Science and Technology Laboratory) „Air Command and Control, Intelligence Surveillance & Reconnaissance and Interoperability“.

 

Literatura

New Atlas 21. 7. 2022.

Datum: 28.07.2022
Tisk článku

Související články:

Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)
Leonidas Pod je protidronový systém pro drony     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz