Americká agentura NRC dala zelenou prvnímu malému modulárnímu reaktoru  
Malé modulární štěpné reaktory IV. generace klepou na dveře. Souhlas americké komise NRC s designem společnosti NuScale znamená, že by v roce 2029 měla být spuštěna první elektrárna s modulárními reaktory „Carbon Free Power Project“ v Idahu. Tyto bezpečné a levné reaktory by mohly podstatně vylepšit pověst jádra a získat přízeň veřejnosti.
Budování elektrárny s reaktory NuScale. Kredit: NuScale Power.
Budování elektrárny s reaktory NuScale. Kredit: NuScale Power.

Jaderné reaktory IV. generace přicházejí. Americká komise Nuclear Regulatory Commission (NRC) schválila design prvního modulárního štěpného reaktoru. Jeho tvůrcem je společnost NuScale, která slibuje bezpečnou a čistou jadernou energii, společně s radikálně nižšími náklady, potřebnou plochou půdy i dobou instalace.

 

Modulární reaktor NuScale SMR. Kredit: NuScale Power.
Modulární reaktor NuScale SMR. Kredit: NuScale Power.

Jde o teprve 7. design jaderného reaktoru schválený touto komisí od jejího zřízení v roce 1974 a 1. design nové generace reaktorů, s nimiž se pojí velká očekávání. Mimo jiné je to velmi pádná odpověď na problémy s plynem a ropou, které se budou v dnešním neklidném světě zřejmě spíše prohlubovat než naopak.

 

Klíčové výhody těchto malých modulárních lehkovodních reaktorů spočívají právě ve velikosti a modularitě. Takový reaktor není nutné stavět přímo na místě jeho použití. NuScale počítá s tím, že je bude vyrábět masově a hotové je posílat do celého světa. Když dorazí na místo určení, bude je možné relativně snadno a rychle zapojit a spustit.

 

Logo. Kredit: NuScale Power.
Logo. Kredit: NuScale Power.

Každý modul lehkovodního reaktoru společnosti NuScale představuje válec o výšce cca 20 metrů a průměru 2,7 metrů. Výkon jednoho takového modulu činí 77 MW. Podle konceptu NuScale mohou tyto moduly pracovat v sestavách po 4 až 12, ponořené ve vodní lázni. Výsledný výkon elektrárny s reaktory NuScale by tedy mohl být 308 až 924 MW. Jaderné elektrárny tohoto typu by mohly vhodně doplňovat rozvodné sítě založené na obnovitelných zdrojích, v nichž by tlumily jejich výkyvy. Podle NuScale jsou náklady o tolik nižší, že obstojí v konkurenci i s některými technologiemi založenými na fosilních palivech.

 

 

Jak je u designů reaktorů IV. generace obvyklé, i tento modulární reaktor disponuje pasivními bezpečnostními opatřeními, které zajistí, že se v případě problémů sám vypne, dokonce bez zásahu operátora a není k tomu nutná žádná energie. V případě naprosté katastrofy je dalším bezpečnostním opatřením nádrž s vodou a betonovým krytem, který odolá i silnému zemětřesení nebo pádu letadla. Společně s malou plochou potřebnou k vybudování elektrárny je modulární jaderná energetika až překvapivě zelená.

 

První jaderná elektrárna s reaktory NuScale by měla začít dodávat energii v roce 2029. Bude mít 6 modulárních reaktorů, které by měly být všechny online v roce 2030. Jde o projekt Carbon Free Power Project a nachází se v areálu amerických laboratoří Idaho National Laboratory. Plný výkon elektrárny by měl být 462 MW a většina vyrobené elektřiny půjde po dobu 40 let k zákazníkům.

 

Video: The Carbon Free Power Project (CFPP)

 

Literatura

New Atlas 1. 8. 2022.

Datum: 01.08.2022
Tisk článku

Související články:

Jádro vrací úder: Startup NuScale vyvíjí převratný malý reaktor     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2019)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Pokrok v oblasti malých modulárních reaktorů v roce 2020     Autor: Vladimír Wagner (18.01.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz