Americké letectvo nasadí na bojových misích systém Vzteklé koťátko  
Programovatelný systém Angry Kitten od Georgijské techniky, původně určený k simulacím protivníků při nácviku leteckého elektronického boje, je natolik úspěšný v testech, že se může stát standardním leteckým zbraňovým systémem pro elektronické bitvy budoucnosti.
V testech Vzteklého koťátka sehrály významnou roli naše Albatrosy. Kredit: Stan Sutphin/GTRI.
V testech Vzteklého koťátka sehrály významnou roli naše Albatrosy. Kredit: Stan Sutphin/GTRI.

US Air Force letos na jaře experimentovali s elektronickým bojem. Testy se odehrávaly v prostoru China Lake v Kaliforniia jejich součástí bylo i prověření pokročilého systému elektronického boje, který nese geniální název Angry Kitten, tedy „Vzteklé koťátko“. Zní to jako prank, ale není. Testy byly natolik úspěšné, že letectvo před pár dny doporučilo Vzteklé koťátko pro letouny na bojových misích.

 

Pozemní testování elektronického boje s letounem F-16, na floridské základně Eglin Air Force Base. Kredit: US Air Force/John McRell.
Pozemní testování elektronického boje s letounem F-16, na floridské základně Eglin Air Force Base. Kredit: US Air Force/John McRell.

Letectvo bylo ohromeno úspěchy Vzteklého koťátka v elektronických soubojích a také jeho programovatelností, která je v dnešních konfliktech s prudce se měnícími okolnostmi velkou předností. Tento systém má pozoruhodnou historii. Vyvinul ho Georgia Tech Research Institute (GTRI) pro účely výcviku elektronického boje, aby simuloval elektronické zbraně letounů protivníka, s nimiž by se americká letadla mohla střetnout na obloze. Teď se z partnera při tréninku stane elitní bojovník.

 

Vzteklé koťátko zahrnuje rádiový systém založený na softwaru, jehož signál a frekvence je možné programovat. Je to ohromný rozdíl oproti tradičním rádiovým systémům, které jsou postavené na hardwaru a jsou tím pádem omezené v rozsahu signálů a frekvencí, s nimiž mohou pracovat.

 

Logo. Kredit: GTRI.
Logo. Kredit: GTRI.

Na Georgijské technice vyvíjejí Vzteklé koťátko už asi desetiletí. V roce 2013 prozradili, že systém může simulovat jakoukoliv (tehdy) známou hrozbu tohoto typu a dokonce i hypotetické radarové systémy, které tehdy ještě neexistovaly.

Programovatelnost dává Vzteklému koťátku ohromující výhodu. Když se Vzteklé  koťátko během testů na China Lake setkalo s nějakou výraznou elektronickou hrozbou, tak ho operátoři přeprogramovali a následující den uspělo ještě mnohem lépe. Něco takové přitom není u tradičních systémů elektronického boje možné.

 

Doporučení US Air Force by mělo vést k tomu, že se Vzteklé koťátko stane standardní výzbrojí do budoucích elektronických bojů. Rozhodně je nutné počítat s tím, že letecké bitvy budou probíhat v agresivním elektronickém prostředí. Programovatelné Vzteklé koťátko bude pro takové situace zdatným pomocníkem.

 

Video: US Air Force Tests Its New Gen Electronic Attack Angry Kitten POD

 

Literatura

Popular Science 15. 8. 2022.

Datum: 17.08.2022
Tisk článku

Související články:

US Army provedla první elektronický útok v Evropě od studené války     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2018)
Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Boeing a US Navy testují autonomní verzi letounu EA-18G Growler     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz