Boeing a Nammo úspěšně otestovali dělostřelecký projektil s ramjetem  
V norském zkušebním středisku Andøya Test Center se odehrál významný test s prvním výstřelem projektilu Boeing Ramjet 155 na velkou vzdálenost. Jde o projektil s ramjetovým pohonem, který je určený pro standardní houfnice ráže 155 mm. Oproti tradičnímu projektilu doletí na mnohem větší vzdálenost s velkou přesností.
Testovací výstřel s ramjetem. Kredit: Nammo.
Testovací výstřel s ramjetem. Kredit: Nammo.

Doslova každý den jsme svědky toho, že dělostřelectvo rozhodně nepatří do starého železa. Naopak, ve 21. století zůstává zásadní silou na bojišti velkých vojenských konfliktů. Proto není nic zvláštního, že tvůrci vojenských technologií věnují právě dělostřelectvu velkou pozornost. Podstatná část vývoje nových technologií přitom spoléhá na rozšiřování možností stávajících dělostřeleckých systémů.

 

Prodloužení dostřelu houfnic ráže 155 mm. Kredit: Nammo.
Prodloužení dostřelu houfnic ráže 155 mm. Kredit: Nammo.

Technologičtí mágové z amerického Boeingu Phantom Works společně s norsko-finskými Nammo (Nordic Ammunition Company) nedávno zaznamenali významný úspěch. 28. června vypálili v norském testovacím zařízení Andøya Test Center projektil Boeing Ramjet 155, což je projektil ráže 155 mm s ramjetovým pohonem. Po výstřelu ze standardní houfnice kalibru 155 mm/39 došlo k úspěšnému spuštění ramjetového pohonu a následnému stabilnímu letu projektilu na dlouhou vzdálenost. Detaily ale, jako obvykle, nejsou příliš známé.

 

Test ramjetového projektilu v Andøya Test Center. Kredit. Nammo.
Test ramjetového projektilu v Andøya Test Center. Kredit. Nammo.

Steve Nordlund z vedení Phantom Works je přesvědčený, že po dotažení vývoje by projektil Boeing Ramjet 155 měl významně pomoci s modernizací amerického dalekonosného dělostřelectva. Úspěšný test je podle něj jasným znamením, že jsou na dobré cestě. Morten Brandtzæg z vedení Nammo potvrzuje, že je to historický moment i pro jejich firmu. Výsledek testu podle něj dokazuje životaschopnost ramjetových projektilů a mohl by prý změnit budoucnost dělostřelectva. Jde o významný průlom v dělostřeleckých technologiích.

 

Zmíněný test s dlouhým doletem v norské Andøyi představuje vyvrcholení řady let výzkumu, vývoje a testování Boeingu a Nammo, kteří na vývoji projektilu Boeing Ramjet 155 těsně spolupracují. Mají za sebou více než 450 statických testů či testů s krátkým doletem.

 

Ramjet projektilu využívá toho, že projektil je vystřelený velkou rychlostí. Právě díky nadzvukové rychlosti do ramjetového pohonu proudí velké množství vzduchu, který je následně použit ke spalování a pro jednoduchý reaktivní pohon. Jde vlastně o hybridní technologii mezi naváděným projektilem a raketou. Ramjet dostane projektil do značné vzdálenosti, přes 80 kilometrů. Významnou podmínkou při vývoji projektilu Boeing Ramjet 155 bylo, že ho bude možné používat ve standardních houfnicích kalibru 155 mm/39 a 155 mm/52. To jsou třeba německé houfnice PzH 2000 nebo francouzské CAESAR, které jsou dnes často k vidění v médiích.

 

Video: How ramjets may change the role of artillery on the battlefield

 

Literatura

Defence Blog 18. 8. 2022.

Datum: 25.08.2022
Tisk článku

Související články:

Americké superdělo s dostřelem téměř 2 000 km bude mířit na Čínu     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2019)
Prototyp hypersonické střely se scramjetem zvládl historický letový test     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2021)
Hypersonické dělo Green Launch dostřelí na oběžnou dráhu     Autor: Stanislav Mihulka (16.04.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz