„Opékač cihel“ slibuje rázně omezit emise uhlíku  
Technologie cihlové termální baterie startupu Rondo Energy je jako blitzkrieg v zelené energetice. Veškeré úsilí soustředí na rychlost, průmyslové měřítko a nízké náklady. Jejich motorem nejsou slogany, ale ekonomická výhodnost. První opékače cihel již úspěšně dodávají teplo průmyslovým procesům.
Technologie opékače cihel. Kredit: Rondo Energy.
Technologie opékače cihel. Kredit: Rondo Energy.

Asi čtvrtina emisí uhlíku pochází z výroby energie pro průmysl. Významná část této energie přitom padne na tvorbu tepla pro rozmanité průmyslové procesy. Jde o příležitost, kterou chytl za pačesy kalifornský startup Rondo Energy. Jak říká John O'Donnell z vedení Rondo Energy, jsme v pozoruhodném momentu historie, kdy je vlastně solární či větrná energie levnější než energie paliv. Bariérou se stává nepříjemná kolísavost obnovitelných zdrojů.

 

Logo. Kredit: Rondo Energy.
Logo. Kredit: Rondo Energy.

Právě tento problém hodlá řešit Rondo Energy se svými „opékači cihel“. Jde o technologii na podobném principu jako nedávno medializované „pískové baterie“, tedy určitý typ „dirt battery“. Opékače cihel jsou vlastně cihlové termální baterie na ukládání obnovitelné energie ve formě tepla. Prostě ohřívají žáruvzdorné cihly. Nejde o nic toxického a vydrží to desítky let, na rozdíl od elektrochemických baterií pro ukládání elektřiny.

 

Obstarožní žáruvzdorné cihly nalezly nové využití. Kredit: Bradley Wurth / Wikimedia Commons.
Obstarožní žáruvzdorné cihly nalezly nové využití. Kredit: Bradley Wurth / Wikimedia Commons.

Podle Rondo Energy lze uloženou energii získat zpět s úctyhodnou účinností 98%. Díky tomu představují opékače cihel proklatě levné řešení pro ukládání průmyslového tepla, jehož cena za jednotku energie se pohybuje kolem jedné pětiny nákladů u elektrochemické baterie. O'Donnell se pochlubil, že ačkoliv to celé vypadá jednoduše a nudně, ve skutečnosti jde o výsledek sofistikovaných simulací na superpočítači a využití umělé inteligence k ovládání zařízení. Na první pohled prostinký systém ve skutečnosti představuje pozoruhodnou a komplikovanou technologii.

 

První generaci opékačů cihel Rondo Energy přizpůsobili pro nízkou cenu, výrobu ve velkém a velmi rychlé dodávky. Tyto opékače udrží teplo až do 1 500 °C, což pokrývá asi 80 procent celosvětové poptávky v průmyslu. Pokročilé opékače cihel, na nichž pracují, by přitom měly udržet teplo až 1 800 °C, což zahrnuje i výrobu oceli a pokrývá asi 92 procent poptávky.

 

Jak prozrazují Rondo Energy, jejich prvním zákazníkům je ukradená „zelená energie“ nebo veřejná publicita. Chytili se na to, že opékače cihel jsou ekonomicky výhodné. Jedno ze zařízení Rondo Energy již nějaký čas úspěšně funguje v Saúdské Arábii, kde dodává teplo průmyslovému procesu za polovinu ceny při výrobě tepla spalováním ropy.

 

O'Donnell si rovněž pochvaluje investice od Breakthrough Ventures Billa Gatese. Je přesvědčen, že technologie založené na jejich opékači cihel mají potenciál během desetiletí omezit emise uhlíku o 1 procento a během 15 let o 15 procent. Jednoduchá technologie ve spolupráci s ekonomickými mechanismy podle něj může přinést ohromující výsledky. Podle komentáře New Atlasu to je jako blitzkrieg v zelené energetice, který veškeré úsilí soustředí na rychlost, výrobu ve velkém a nízkou cenu.

 

Video: 7 Simple Alternative Energy Batteries


Literatura

New Atlas 15. 9. 2022.

Datum: 15.09.2022
Tisk článku

Související články:

Unikátní Electric Truck Hydropower nahrazuje hydroelektrárnu konvojem     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2022)
Lift Energy Storage System promění mrakodrapy v gravitační baterie     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2022)
Ve Finsku spustili první komerční termální „baterii“ s hromadou písku     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz