Undefined dostali do vzduchu „tichý“ dron s iontovým pohonem, na 4,5 minuty  
Dron Silent Ventus není ani zdaleka „tichý“ a je kolem něj stále mnoho otazníků a nedůvěry. Není jasné, zda bude někdy prakticky použitelný. Ale zároveň jde o stroj s revolučním elektrickým pohonem, v němž se nic netočí, a který létá na iontovém větru. Prototyp zjevně dokáže létat v terénu a vyletí nad stromy. Už jen za to náleží Undefined Technologies respekt.
Revoluční Silent Ventus. Kredit: Undefined Technologies.
Revoluční Silent Ventus. Kredit: Undefined Technologies.

Dron Silent Ventus je jako žádný jiný. Nepoužívá při letu žádné vrtule. Namísto toho obsahuje mřížky tvořené elektrodami, které vytvářejí elektrická pole o vysokém napětí. Tato pole ionizují atomy kyslíku a dusíku ve vzduchu odtrháváním jejich elektronů. Tím vznikne „iontový vítr“, který může vytvářet tah.

 

Pohon Air Tantrum. Kredit: Undefined Technologies.
Pohon Air Tantrum. Kredit: Undefined Technologies.

Není to úplně nová technologie. Iontový pohon se používá u kosmických sond a již dříve se objevil i u „pozemních“ experimentů, ale jen ve velmi malém měřítku. Tvůrci dronu Silent Ventus, společnost Undefined Technologies z Floridy, tvrdí, že jejich technologie Air Tantrum nabízí vyšší tah, až 1,5 větší než u současných technologií iontového pohonu.

 

Undefined svou technologii představili poprvé v roce 2020. Dokládali ji ale pár sekundami roztřeseného videa, které nepůsobilo příliš přesvědčivým dojmem. Později vyšlo najevo, že testovací dron rozhodně nebyl „tichý“, ale naopak hlučný, cca 90 decibelů, asi jako fén na vlasy. Letos následovalo 39sekundové video z údajně 2,5 minutového letu, při němž dron hlučel asi na úrovni 85 dB.

 

Logo. Kredit: Undefined Technologies.
Logo. Kredit: Undefined Technologies.

V těchto dnech Undefined oznámili, že s prototypem úspěšně letěli 4,5 minuty, což dokládá video o délce 1 minuty 17 sekund. Hlučnost měla klesnout pod 75 dB. Společnost usiluje o další investice do vývoje svého dronu pro přepravu zásilek slibuje, že do konce roku 2023 zvládnou 15minutový let s hlučností pod 70 dB. Undefined údajně dosáhli pokroku především díky vylepšenému chemickému složení používaných baterií, které teď zvládají vyšší hustotu uložené energie.

 

Komentátoři jsou zatím vůči dronu Silent Ventus velmi rezervovaní. Není jasné, jak dron zvládá let s nezbytnými manévry ani jak je schopný čelit byť jen trochu nepříznivým letovým podmínkám. Rovněž se zdá být podstatně větší a také křehčí oproti srovnatelným běžným dronům s vrtulemi.

I skeptici ale přiznávají, že je velice cool vidět létat dron na iontovém větru. Přes všechny nejasnosti a zjevné problémy, které dron Silent Ventus má, je zjevné, že Undefined postavili prototyp dronu s iontovým pohonem, který létá v terénu a dostane se nad stromy.

 

Video: Ion Propulsion Drone Proves Its Commercial Viability

 

Literatura

New Atlas 20. 9. 2022.

Datum: 24.09.2022
Tisk článku

Související články:

ESA poprvé na světě spustila elektrický pohon nasávající vzduch     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2018)
První letoun bez pohyblivých součástek létá na iontový vítr     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2018)
Tryskový plazmový pohon potřebuje jenom elektřinu a vzduch     Autor: Stanislav Mihulka (10.05.2020)
Budou rozvážet zásilky tiché drony s iontovým elektromagnetickým pohonem?     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz