Superpočítač předpovídá: Vznik budoucího superkontinentu začne v Pacifiku  
Australským tým simuloval superkontinentální cyklus naší planety, v němž se již nejméně 2 miliardy let srážejí a opět roztrhávají kontinenty. Podle těchto simulací se příští superkontinent, až se za zhruba 300 milionů objeví, vytvoří uzavřením Pacifiku, momentálně nejstaršího oceánu světa.

Amasia, za 280 milionů let. Kredit: Curtin University.
Amasia, za 280 milionů let. Kredit: Curtin University.
Už nějakou dobu víme, že naše planeta déle než 2 miliardy vězí v naprosto impozantním cyklu superkontinentů. Jednotlivé kontinenty se pohybují, vzdalují a pak zase přibližují, aby přibližně jednou za 600 milionů let vytvořili superkontinent, tedy situaci, kdy je téměř veškerá pevnina planety spojená do jediného obrovského kontinentu. Momentálně se nacházíme velmi zhruba v polovině superkontitentálního cyklu a kontinenty jsou navzájem poměrně vzdálené.

 

Modely příštího superkontinentu. Kredit: Hannah S. Davies/Lisbon University.
Modely příštího superkontinentu. Kredit: Hannah S. Davies/Lisbon University.
Jak bude vypadat příští superkontinent? Předpovědět to není jednoduché. Zemský povrch je pekelně složitý systém, kterému zatím úplně nerozumíme. V současné době existují nejméně čtyři různé modely budoucího superkontinentu – Amasia, Pangaea Proxima (P. Ultima), Novopangaea a Aurica.

 

Logo. Kredit: Curtin University.
Logo. Kredit: Curtin University.
Chuan Huang z australské Curtin University a jeho spolupracovníci sázejí na Amasii. Použili superpočítač a s jeho pomocí simulovali superkontinentální cyklus. Simulace ukázaly, že během postupného vychládání Země od doby jejího vzniku dochází k oslabování oceánských desek. Kvůli tomu je prý podstatně méně pravděpodobné, že se nový superkontinent utvoří uzavřením „mladých“ oceánů, jako je Atlantik nebo Indický oceán.

 

Badatelé jsou přesvědčeni, že se budoucí superkontinent, tedy ve verzi Amasia, vytvoří uzavřením starého dobrého Pacifiku, k němuž by mělo dojít asi tak za 200 až 300 milionů let. Simulace říkají, že se Amerika srazí s Asií. Pak dojde ke srážce Austrálie s Asií (a s již připojenou Amerikou), což prakticky uzavře Pacifik.

 

Dnešní Pacifik je vlastně pozůstatkem superoceánu Panthalassa, který obklopoval nejmladší známý superkontinent Pangeu. Je to momentálně nejstarší oceán na Zemi, i když se jeho velikost poslední desítky milionů let postupně zmenšuje, rychlostí pár centimetrů ročně. Pokud nedojde k zásadní změně, za 200 až 300 milionů let nezůstane z Pacifiku prakticky nic. Celý svět bude úplně jiný. Superkontinenty představují extrémní situaci, která zásadně ovlivní všechno, počínaje klimatem a mořskými proudy, až po společenstva rostlin a živočichů.

 

Literatura

Curtin University 30. 9. 2022.

National Science Review online 28. 9. 2022.

Datum: 02.10.2022
Tisk článku

Související články:

Země kdysi pohltila svůj vlastní superoceán. Mohlo by se to stát znovu?     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2019)
Superhory v historii Země souvisejí s evolucí života     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2022)
První kontinenty Země se ponořily do hlubin, aby se pak zase objevily     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz