Mikrobi požírající ropu vyrábějí velmi levný „čistý“ vodík  
Americká společnost Cemvita hodná provozovat biologické vodíkové farmy. Do vytěženého ropného vrtu vypustí geneticky vylepšené bakterie, které z ropy dělají vodík a oxid uhličitý. Vodík prodají a oxid uhličitý polapí a uskladní. Podle Cemvity nejde o vyloženě „zelený“ vodík. Říkají tomu „zlatý“ vodík a měl by být laciný.
Terénní test technologie Cemvity. Kredit: Cemvita.
Terénní test technologie Cemvity. Kredit: Cemvita.

Mikroskopické organismy dovedou prakticky vše, na co si člověk vzpomene. Jde jen o to, jak je správně zapojit. Americká společnost Cemvita se sídlem v Texasu zapřáhla mikroby, kteří mají spadeno na ropy, do pozoruhodné technologie na výrobu vodíku. Mikrobi sežvýkají ropu a pak vyprdnou vodík s oxidem uhličitým.

 

Tuhle pozoruhodnou biotechnologii přitom používají pro (téměř) vytěžené ropné vrty. V takových vrtech sice ještě nějaká ropa je, ale její klasická těžba by byla nákladná, třeba i nákladnější než zisk z prodeje ropy. Cemvita hodlá využívat takové vrty i s jejich infrastrukturou a změnit je na biologické vodíkové farmy.

 

Zlatý vodík. Kredit: Cemvita.
Zlatý vodík. Kredit: Cemvita.

Vodíkové farmaření vypadá tak, že se nejprve do ropného vrtu vpustí voda s připravenou kulturou geneticky vylepšených bakterií. Mikrobi se pustí do práce a vyrábějí žádaný vodík a spolu s ním, bohužel, také nepopulární oxid uhličitý. Vodík se prodá, oxid uhličitý uskladní. Mikrobům se mohou přidávat živiny nebo inhibitory růstu, podle potřeby.

 

Technologie Cemvity se zrodila v laboratoři, kde upravují vybrané mikroby. Snaží se přitom postupovat tak, aby se vyhnuli poněkud šikanózním nepříjemnostem, spojeným s tradičními geneticky modifikovanými organismy. Své mikroby vylepšují například tak, že posilují jejich již přítomné znaky, přidáváním kopií genů, které již dotyčný mikrob má ve své genetické výbavě.

 

Logo. Kredit: Cemvita.
Logo. Kredit: Cemvita.

Cemvita cílí na produkci vodíku za méně než dolar na kilogram, aby to byl jeden z nejlevějších vodíků na světě. Už teď jsou údajně jejich mikrobi 6,5 výkonnější, než jak si Cemvita naplánovala. V současnosti již probíhají terénní testy na reálném ropném vrtu. Spojili síly s ropnou společností, která těží v západním Texasu, a do vytěženého vrtu napustili malé množství svých mikrobů. Výsledkem byl trojnásobný nárůst hladiny vodíku v prostoru vrtu.

 

V čem by mohl být problém? Zdá se, že především s úřady. Cemvita musí prokázat, že její mikrobi jsou bezpeční pro životní prostředí a že nepřinesou nezamýšlené škody. Další věc je, že Cemvita, jak sama hrdě prohlašuje, nevyrábí „zelený“ vodík, ale „zlatý“ vodík, protože vzniká i oxid uhličitý. Technologie ho musí lapat a uskladňovat, což je nákladné a do budoucna bude zřejmě ještě víc.

Problém může být i s ropnými vrty. Ropné společnosti počítají každý dolar a těžko říct, jak ochotně své vrty poskytnou pro takovou výrobu vodíku. Ať už to ale dopadne jakkoliv, je to každopádně fascinující technologie, kterou bude zajímavé do budoucna sledovat.

 

Video: Gold Hydrogen is a Novel Source of Carbon Neutral Hydrogen

 

Literatura

New Atlas 3. 10. 2022.

Datum: 09.10.2022
Tisk článku

Související články:

Nová technologie vyrobí vodík z běžné mořské vody se solární energií     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2019)
Průlomová technologie těží vodík z ropných polí a ropných písků     Autor: Stanislav Mihulka (24.08.2019)
Věčný zdroj čistého vodíku: odpadní voda s exkrementy     Autor: Stanislav Mihulka (16.09.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz