Pozemskou atmosférou možná prolétají meteory z temné hmoty  
Pokud temnou hmotu tvoří velmi hmotné částice, mohly by občas prolétat atmosférou Země jako meteory. Co je ještě lepší, v takovém případě by za sebou měly nechávat stopu podobnou stopě meteoru, ale v detailech odlišnou. V radarových datech by to mělo být možné rozlišit. Chytíme temnou hmotu v atmosféře?
Meteor. Kredit: Navicore / Wikimedia Commons
Meteor. Kredit: Navicore / Wikimedia Commons

Netřeba zdůrazňovat, že údajně nejběžnější hmota ve vesmíru, tedy temná hmota, neustále tvrdošíjně vzdoruje objevení. Fyzici ale projevují přinejmenším stejně neústupné odhodlání této záhadě konečně přijít na kloub. John Beacom z americké Ohio State University a jeho kolegové navrhují použít atmosféru naší planety jako gigantický detektor temné hmoty, která možná prolétává skrz jako meteory.

 

John Beacom. Kredit: Ohio State University.
John Beacom. Kredit: Ohio State University.

Vzhledem k tomu, že stále netušíme, co je temná hmota zač, existuje mnoho teorií o její povaze. Beacom a spol. vycházejí z toho, že temnou hmotu tvoří velmi těžké částice, které občas proletí pozemskou atmosférou. A jejich průlet, jak badatelé věří, po sobě zanechává stopy, které bychom mohli detekovat.

 

Když pozemskou oblohou sviští klasické meteory, zanechávají po sobě jasně svítící stopy, které nějakou dobu žhnou. Tvoří je ionizované částice vzduchu, z nichž byly „vykopnuty“ elektrony. Tyto ionizační stopy bývají dost husté a odrážejí elektromagnetické vlny, včetně vln vysílaných radary. Proto je možné radary využívat k detekci meteorů v atmosféře.

 

Logo. Kredit: Ohio State University.
Logo. Kredit: Ohio State University.

Beacom s kolegy jsou přesvědčeni, že prolétávající těžké částice temné hmoty, pokud existují, by mohly zanechávat podobné, ale v detailech odlišné stopy. Propočítali, jak by takové temnohmotové meteory měly vypadat, a jak je odhalit analýzou radarových signálů z atmosféry. Byla by to pecka, kdyby se ukázalo, že část meteorů vlastně není z běžné hmoty.

 

Pesimista by u fyziků možná hledal beznaděj. Zkoušejí všechny myslitelné a někdy i nemyslitelné možnosti detekce temné hmoty, aniž by to mělo efekt. Vše ale nasvědčuje tomu, že se nevzdávají. Bylo by pěkné, kdyby nakonec objevili temnou hmotu s relativně jednoduchým vybavením, ve snadno dostupné atmosféře Země. Čas ukáže, jak je lov temnohmotových meteorů slibný.

 

Literatura

New Atlas 18. 10. 2022.

arXiv:2209.07690.

Datum: 19.10.2022
Tisk článku

Související články:

Co všechno již víme o temné hmotě?     Autor: Vladimír Wagner (20.01.2014)
Death by Dark Matter: Ultimátním detektorem temné hmoty jsou lidská těla     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2019)
LUX-ZEPLIN: Nastupuje nejcitlivější detektor pro lov temné hmoty     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2022)
Na lov temné hmoty vyráží nový detektor v australském zlatém dole     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz