Provádí mozek kvantové výpočty?  
Spočívá vysvětlení „záhadnosti“ a „velkoleposti“ mozku v kvantových mechanismech? Irský tým analyzoval skeny mozku z magnetické rezonance a našel tam signály, které prý souvisejí s kvantovým entanglementem spinů protonů v mozkové kapalině. Jestli je ale mozek více „kvantový“, než vyplývá z pouhé jeho struktury, to by měl důkladně prověřit budoucí výzkum.
Mozek na MRI. Kredit: Ptrump16 / Wikimedia Commons.
Mozek na MRI. Kredit: Ptrump16 / Wikimedia Commons.

Ačkoliv o mozku rádi mluvíme a opájíme se nad ním superlativy, ve skutečnosti jsou naše znalosti o fungování mozku stále velmi omezené. Někteří lidé mají přitom pocit, že když je něco záhadné, musí to souviset s kvantovými jevy. Tým irské Trinity College Dublin nedávno spojil tyhle dvě věci dohromady a přišel s tvrzením, že náš mozek dělá kvantové výpočty.

 

Christian Kerskens. Kredit: C. Kerskens.
Christian Kerskens. Kredit: C. Kerskens.

Christian Kerskens a jeho kolegové použili postup, který se uplatňuje v experimentech souvisejících s kvantovou gravitací. Jde o to, že kvantovou povahu systémů, o nichž mnoho nevíme, je možné odvozovat z chování systémů, o nichž leccos víme, a zároveň interagují s dotyčnými zkoumanými systémy.

 

Kerskensův tým přitom za „známý systém“ v rámci tohoto výzkumu považoval spiny protonů v mozkové kapalině, která se vyskytuje v mozku. Tyto spiny je možné měřit pomocí zobrazování magnetickou rezonancí MRI.

Logo. Kredit: Trinity College Dublin.
Logo. Kredit: Trinity College Dublin.

 

Badatelé použili speciální postup MRI, aby detekovali entanglované spiny protonů v mozkové kapalině. Objevili signály, které připomínají potenciály evokované tlukotem srdce, co jsou součástí EEG.

 

Elektrofyziologické potenciály tohoto typu by neměly být detekovatelné magnetickou rezonancí. Vědci jsou přesvědčeni, že je pozorovali jen díky kvantovému entanglementu spinů protonů atomů v mozkové kapalině. Jak říká Kerskens, pokud by kvantový entanglement byl jediným vysvětlením pozorovaného jevu, pak je prý možné odvodit, že mozek využívá kvantové mechanismy. Věří, že kvantové procesy představují významnou součást paměti, poznávacích funkcí i vědomí. Kvantová povaha by podle něj mohla vysvětlovat výjimečnost mozku.

 

Biologové bývají z podobných úvah rozpačití. Je příznačné, že tuto studii neuveřejnil biologický nýbrž fyzikální časopis. Zároveň je jasné, že kvantová mechanika normálně funguje i v mozku, protože ho tvoří částice. Stejně jako funguje ve dřevěném špalku nebo propečeném steaku. To ale neznamená, že by „výjimečnost“ mozku musela být přímo založená na kvantových jevech, které zřejmě v představách řady lidí nahrazují „duši“, protože působí podobně nadpřirozeným dojmem. Ať už je to ale jakkoliv, určitě nebude špatné to důkladně prověřit.

 

Literatura

Trinity College Dublin 19. 10. 2022.

Journal of Physics Communications online 7. 10. 2022.

Datum: 21.10.2022
Tisk článku

Související články:

Máme kvantové vědomí, propojené s předivem časoprostoru?     Autor: Stanislav Mihulka (03.02.2014)
Kvantová mechanika s fotosyntézou přinesou skvělé solární články     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2016)
Větší lidské mozky upřednostňují centra myšlení     Autor: Dagmar Gregorová (09.06.2018)
Očkování, hliník a mystické myšlení     Autor: Miloslav Pouzar (16.10.2018)
Je za spontánními mutacemi DNA kvantová mechanika?     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2022)
Měkký „gumový mozek“ funguje jako mechanický integrovaný obvod     Autor: Stanislav Mihulka (28.08.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz