Ambiciózní Space Solar Power Project se chystá na oběžnou dráhu  
Na Caltechu běží ostře sledovaný a velmi náročný Space Solar Power Project, jehož cílem je vyvinout technologie pro těžbu solární energie na orbitě a její bezdrátový přenos na Zemi, včetně ultralehkých, velmi výkonných a velmi levných solárních panelů. V prosinci by mělo dojít na první testy prototypů ve vesmíru.
Ultralehký prototyp zařízení pro těžbu solární energie na orbitě. Kredit: Caltech.
Ultralehký prototyp zařízení pro těžbu solární energie na orbitě. Kredit: Caltech.

Těžba energie na oběžné dráze je velmi lákavá. Slunce je tam dostupné 24 hodin, aniž by jeho záření oslabovala pozemská atmosféra. Teoreticky je tam k dispozici asi osmkrát více energie na metr čtvereční solárního panelu než na zemském povrchu. Problém je v tom, jak dostat tu energii dolů na Zemi a jak to celé zaplatit.

 

Zamýšlená struktura těžebních solárních komplexů. Kredit: Caltech.
Zamýšlená struktura těžebních solárních komplexů. Kredit: Caltech.

Na americkém Caltechu již delší dobu běží velmi ambiciózní Space Solar Power Project, jehož cílem je vývoj technologií pro těžbu solární energie na orbitě. Jak teprve nedávno vyšlo najevo, v roce 2013 dostali více než 100 milionů dolarů od Donalda Brena, šéfa společnosti Irvine Company. V roce 2017 na projekt přispěla i společnost Northrop Grumman, částkou 17,5 milionů dolarů.

 

Vedoucí výzkumných týmů projektu: Sergio Pellegrino, Harry Atwater a Ali Hajimiri. Kredit: Steve Babuljak/Caltech.
Vedoucí výzkumných týmů projektu: Sergio Pellegrino, Harry Atwater a Ali Hajimiri. Kredit: Steve Babuljak/Caltech.

Výzkum v rámci tohoto projekt běží třemi směry. Jedna skupina pracuje na bláznivě lehkých a neméně efektivních solárních panelech, jejichž účinnost by měla být asi 50-100krát vyšší než u solárních panelů využívaných na ISS nebo moderních satelitech.

 

Druhý tým se soustředí na miniaturní, ultralehké a zároveň levné vybavení pro přeměnu vytěžené solární elektřiny na rádiové vlny, jimiž bude možné posílat energii na Zemi. Třetí tým připravuje solární komplexy (spacecraft array), které budou využívat uvedené technologie v podobě velikých solárních ploch o rozloze kolem 9 čtverečních kilometrů.

 

Všechny uvedené technologie je nutné neustále optimalizovat a ladit, především pokud jde o ekonomickou životaschopnost orbitální solární energetiky. Je to velmi náročné a badatelé se pohybují na neprozkoumaném území.

Zároveň se objevují projekty pro bezdrátový přenos energie vytěžené na Zemi, jako je například projekt novozélandské společnosti Emrod, které do jisté míry představují konkurenci.

 

Space Solar Power Project to každopádně nevzdává. V rámci projektu již vznikly desítky odborných publikací. To ale samo o sobě nestačí. Letos v prosinci by se měl odehrát významný milník projektu, testování prototypu zařízení na oběžné dráze. Očekávání jsou veliká, uvidíme, jak jim povede.

 

Video: Space Solar Power: A New Beginning

 

Video: Space Solar Power Project

 

Literatura

New Atlas 18. 10. 2022.

Datum: 24.10.2022
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz