Nová technologie promění sójový olej na biopolymerový silniční asfalt  
Do asfaltu se často přidává syntetický kaučuk, který se vyrábí z ropy. Američtí odborníci nabízejí zajímavou alternativu – biopolymer ze sójových bobů, který je svými vlastnostmi srovnatelný se syntetickým kaučukem. Spinoff SoyLei Innovations ho prodává jako BioMAG, v různých variantách, podle využití v asfaltu.
Technologii spinoffu SoyLei Innovations předvedli na loňské výstavě Farm Progress Show v Boone, Iowa. Kredit: Joclyn Bushman/Iowa Soybean Association.
Technologii spinoffu SoyLei Innovations předvedli na loňské výstavě Farm Progress Show v Boone, Iowa. Kredit: Joclyn Bushman/Iowa Soybean Association.

Sójové boby symbolizují dnešní dobu. Je to globální plodina, často geneticky vylepšovaná, která zajišťuje potravinou bezpečnosti a zároveň se stává zdrojem zajímavých komodit. Ze sóji je možné vyrobit grafen. Také může posloužit jako poněkud zelenější alternativa plastového substrátu pro pěstování rostlin anebo jako přísada do odolných pneumatik.

 

Eric Cochran zcela vlevo. Kredit: Christinia Crippes/Institute for Transportation.
Eric Cochran zcela vlevo. Kredit: Christinia Crippes/Institute for Transportation.

Eric Cochran z americké Iowa State University a jeho tým teď využili sóju jako surovinu pro výrobu asfaltu. Pro zlepšení kvality asfaltu, aby byl poddajnější a méně náchylný k praskání, se do této substance přidává polybutadien, čili syntetický kaučuk. S ním je to ale problematické. Syntetického kaučuku je chronický nedostatek. Aby toho nebylo málo, je rovněž karcinogenní a jeho výroba z ropy nebývá zrovna zářným příkladem bezemisního nebo udržitelného provozu.

 

Logo. Kredit: Iowa State University.
Logo. Kredit: Iowa State University.

Cochranův tým vyvinul postup, který zajistí přeměnu sójového oleje na biopolymer, který lze používat při výrobě asfaltu, a jehož parametry jsou srovnatelné s polybutadienem. Začátky nebyly snadné. Výroba sójového biopolymeru nejprve zahrnovala průchod třemi různými reaktory v průběhu 24 hodin.

 

Dnes používají vylepšený proces, který nese označení Poly100. Vyrobí sójový biopolymer v jediném reaktoru a za pár hodin. Podle vyjádření badatelé při výrobě biopolymeru nevznikají žádné těkavé organické látky a žádný olej nepřijde nazmar.

 

Komerčnímu využití „sójového kaučuku“ se věnuje spinoff SoyLei Innovations. Prodávají ho pod názvem BioMAG. Nabízejí ho v několika variantách. Jedna z nich je určena pro asfalt na první použití, další je vhodná pro recyklovaný a opětovně používaný asfalt a jedna z variant je speciálně pro asfaltové záplaty na vozovce.

 

K využití sóji se sluší dodat, že je to sice mnohem zelenější a mnohem udržitelnější zdroj než to, z čeho se obvykle vyrábí syntetický kaučuk, ale přece jen má své mouchy. Většina sóji se dnes pěstuje v Brazílii a není těžké uhodnout, kde tam asi vznikají nové sójové farmy. Další věc je, že sóju je nutné dovézt na místo zpracování, někdy dost daleko, což stojí další emise. Jak se říká, žádný biopolymer se nezavděčí každému.

 

Video: Paving roads with soybeans – the future of asphalt

1111

 

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/cM4NRINVkK4" frameborder="0" allowfullscreen allow="accelerometer; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ></iframe>

 

Literatura

New Atlas 3. 11. 2022.

Datum: 06.11.2022
Tisk článku

Související články:

V UK vyrobili první betonovou základovou desku s grafenem     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2021)
Grafen vyráží na britské dálnice v prvním projektu svého druhu na světě     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2021)
Praktický polymer z průmyslového odpadu ochrání potrubí i beton     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz