Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň  
Britský laserový demonstrátor DragonFire o výkonu 50 kW má za sebou „ostré střelby“ v proslulém zkušebním prostoru Porton Down. Laser úspěšně a s vysokou přesností zasahoval cíle v různých vzdálenostech. Projekt v hodnotě 100 milionů liber spěje k vytvoření praktického bojového laserového systému, který je určený k obraně proti hrozbám, jako jsou drony nebo rakety.
Dračí oheň. Kredit: UK Ministry of Defence.
Dračí oheň. Kredit: UK Ministry of Defence.

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že úspěšně otestovali první britský vysokoenergetický LDEW (Long-range laser directed energy weapon), čili laserovou zbraň dalekého dosahu, kterou báječně pojmenovali DragonFire, tedy Dračí oheň. Test proběhl 17. října v prostoru testovacího vědeckého areálu Porton Down v jihoanglickém hrabství Wiltshire, nedaleko slavného Stonehenge. Porton Down přitom získal věhlas již za 1. světové války díky testování chemických zbraní.

 

Momentka z testu Dračího ohně. Kredit: UK Ministry of Defence.
Momentka z testu Dračího ohně. Kredit: UK Ministry of Defence.

Test byl v režii britských vojenských vývojářů Defence Science and Technology Laboratory (Dstl). Jde o součást série testů, jejichž cílem je názorně předvést, že Velká Británie již překonala technologické překážky vývoje domácích vysokoenergetických laserových zbraní.

 

První pilotní test se uskutečnil letos v červenci. Byl zaměřený na schopnost laserového systému zaměřit a zasáhnout cíl ve vzduchu a na moři. Nový říjnový test zahrnoval palbu Dračího ohně na cíle v různé vzdálenosti.

 

Logo. Kredit: Dstl.
Logo. Kredit: Dstl.

Hlavním cílem bylo demonstrovat, že systém bezpečně ovládá a zaměřuje vysokoenergetický laserový paprsek na cíl, a to s velkou přesností. Další na řadě jsou testy palby na realistické cíle a posun technologie do podoby praktického zbraňového systému.

 

Dračí oheň vyvíjí seskupení DragonFire Consortium s rozpočtem 100 milionů liber. Konsorcium tvoří společnosti MBDA Missile Systems, která je zodpovědná za celý projekt a vyvíjí systém pokročilého velení, ovládání a také zpracování obrazu, dále pak Leonardo, která má na starost systém směrování laserového paprsku, především jeho koncentrování a zaměřování, s kompenzací atmosférických podmínek, a také společnost QinetiQ, která vyvíjí samotný 50 kW pevnolátkový laser.

 

Britská vláda má velký zájem o vývoj bojových laserů a podobných vysokoenergetických zbraní. Jsou účinné proti komplikovaným cílům, jako jsou drony nebo rakety, zasahují doslova rychlostí světla a nepotřebují munici, kromě dodávky elektrické energie. Díky tomu podstatně zjednodušují logistiku vojenských operací.

 

Video: DragonFire | Next Generation Laser | Dstl


Literatura

New Atlas 9. 11. 2022.

Datum: 10.11.2022
Tisk článku

Související články:

US Army vyvíjí nejvýkonnější laserovou zbraň: Bojový femtosekundový laser     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2021)
Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz