Airbus prokázal v experimentu, že orbitální energetika může fungovat  
Společnost Airbus se hlásí o slovo ve stále intenzivnějším závodu o orbitální energetiku. Jejich technologie uspěla v experimentu s přenosem energie ze solárního panelu mikrovlnami. Tentokrát to bylo 36 metrů, v příštím desetiletí chce Airbus přenést energii z oběžné dráhy.
Airbus plánuje testovat přenos energie z orbity ve 30. letech. Kredit: Airbus.
Airbus plánuje testovat přenos energie z orbity ve 30. letech. Kredit: Airbus.

Orbitální solární energie je svůdná. Technologie pro její využití nabývají stále zřetelnější obrysy. Nejnověji se úspěchem pochlubil evropský gigant Airbus, který rovněž flirtuje s těžbou solární energie na orbitě Země. Nedávno uspořádali experiment, který prověřil bezdrátový přenos energie.

 

Logo. Kredit: Airbus.
Logo. Kredit: Airbus.

Experiment se odehrál letos v září (2022), v prostoru německého zařízení Airbusu X-Works Innovation Factory. Šlo o přenos energie vyrobené fotovoltaickým panelem v podobě mikrovln, na vzdálenost 36 metrů. Cílem přenosu byl symbolický model města, přičemž přenesená energie poháněla generátor vodíku a ledničku s pivem pro účastníky akce.

 

Koncept Power Beaming. Kredit: Airbus.
Koncept Power Beaming. Kredit: Airbus.

Na oběžnou dráhu sice ještě zbývá pořádná vzdálenost, ale inženýři Airbusu jsou optimističtí. První fungující prototypy technologie Power Beaming očekávají počátkem třicátých let. Jak uvádí vedoucí výzkumu bezdrátového přenosu energie Airbusu Yoann Thueux, teď už mají za sebou úspěšné testy klíčových prvků nové technologie v malém měřítku a chystají se na další level.

 

Airbus se zřejmě nejprve pokusí o bezdrátový přenos energie z letecké platformy. Až pak přijde na řadu orbita. Airbus si očividně myslí na využití orbitální solární energie v letecké dopravě. Energie přenášená z orbity do letadel by podle nich mohla změnit leteckou dopravu. Letící letouny by rovněž mohly sloužit jako mobilní uzly pro přenos energie kamkoliv na zemském povrchu.

 

Jean-Dominique Coste z vedení oddělení vývojářů Airbusu Blue Sky je přesvědčený, že bezdrátově přenášená orbitální energie by mohla zásadně změnit i design letounů. Prodlouží jejich dolet, omezí hmotnost, a také rozšíří jejich využití na energetiku. Podle Costeho bude možné zacházet s energií jako s daty.

 

Výhody orbitální energetiky podle Airbusu spočívají především v tom, že není nutné budovat složitou a drahou pozemní infrastrukturu s elektrárnami, potrubími a kabely. To vše obstará bezdrátový přenos energie. Systém pro orbitální energetiku by přitom neměl být dražší než konvenční pozemní energetické komplexy, jako jaderné elektrárny nebo velké solární či větrné farmy.

 

Video: Solar Power Beaming - How It Works

 

Literatura

Space.com 17. 11. 2022.

Datum: 22.11.2022
Tisk článku

Související články:

Na Novém Zélandu připravují komerční dálkový bezdrátový přenos energie     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2020)
V Číně je v provozu první testovací zařízení pro příjem orbitální energie     Autor: Stanislav Mihulka (16.06.2022)
Ambiciózní Space Solar Power Project se chystá na oběžnou dráhu     Autor: Stanislav Mihulka (24.10.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz