Zuřivé rozervání hvězdy supermasivní dírou vyslalo extrémně jasný záblesk  
Extrémně jasný záblesk AT 2022cmc, který letos v únoru odhalilo šikovné zařízení Zwicky Transient Facility, je podle astronomů rekordní událost TDE, tedy sežrání neopatrné hvězdy supermasivní černou dírou. Byla nejjasnější a také nejvzdálenější, jakou jsme doposud pozorovali. Výtrysk energie a hmoty zmučené hvězdy směřoval přímo k Zemi, i když z naprosto bezpečné vzdálenosti 8,5 miliard světelných let.
Dechberoucí událost TDE. Kredit: Carl Knox – OzGrav, ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery, Swinburne University of Technology.
Dechberoucí událost TDE. Kredit: Carl Knox – OzGrav, ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery, Swinburne University of Technology.

Pozoruhodné zařízení Zwicky Transient Facility, které pracuje na Observatoři Palomar představuje výtečný nástroj pro odhalování náhlých událostí na obloze. Jde o rozmanité jevy a některé jsou opravdu výjimečné. Právě taková byla událost, kterou zařízení Zwicky detekovalo letos 11. února (2022). Byl to ohromně jasný záblesk, jehož intenzitu astronomové tehdy přibližně odhadli na 1 tisíc bilionů Sluncí. Svět zpozorněl a na neobvyklý záblesk se zaměřily další teleskopy, které propátraly oblohu nejen ve viditelné, ale také například v rentgenové, ultrafialové nebo rádiové oblasti.

 

Dheeraj „DJ“ Pasham. Kredit: MIT Kavli Institute.
Dheeraj „DJ“ Pasham. Kredit: MIT Kavli Institute.

Početný tým astronomů, který vedl Dheeraj R. Pasham, známý jako „DJ“, z Kavli Institute for Astrophysics and Space Research na americkém MIT, nedávno dokázal ze spousty získaných dat určit pravděpodobný zdroj zmíněného signálu, který dostal označení AT 2022cmc. Badatelé dospěli k tomu, že šlo o velmi intenzivní relativistický výtrysk z těsné blízkosti supermasivní černé díry.

 

Záření události TDE. Kredit: Zwicky Transient Facility/R.Hurt (Caltech/IPAC).
Záření události TDE. Kredit: Zwicky Transient Facility/R.Hurt (Caltech/IPAC).

Dotyčná černá díra, která je vzdálená asi 8,5 miliard světelných let, podle všeho zuřivě a v krátkém čase rozervala neopatrnou hvězdu, přičemž se uvolnilo gargantuovské množství energie.

 

Pokud mají pravdu, tak jde o mimořádnou událost typu TDE (Tidal disruption event.). Je totiž v řadě ohledů rekordní. AT 2022cmc je doposud nejjasnější událost TDE, jakou jsme kdy pozorovali. Také je to nejvzdálenější známá událost TDE, ke které došlo, když bylo stáří vesmíru ani ne poloviční. Aby toho nebylo málo, jde o první událost TDE, která byla objevena při průzkumu oblohy v optické oblasti.

 

Jak je možné, že se nám tak vzdálená událost jeví tak jasná? Podle Pashama a jeho kolegů se projevilo dopplerovské zesílení (Doppler boosting). Jinými slovy, tenhle relativistický výtrysky směřoval přímo k Zemi. Byl tím pádem jasnější, než kdyby mířil nějakým jiným směrem.

Výzkum událostí TDE je velmi důležitý pro pochopení evoluce supermasivních černých děr i galaxií, které je obklopují. V dnešním vesmíru vidíme moře galaxií, přičemž prakticky každá pořádná galaxie má v útrobách supermasivní černou díru. Víme, že se obrovské černé díry objevily ve vesmíru velmi překvapivě rychle. Zatím ale moc nevíme, jak to probíhalo. Jak dávné supermasivní černé díry rostly a kynuly. Právě události TDE, tedy požírání hvězd supermasivními černými děrami, nám k tomu mohou prozradit leccos zajímavého.

 

Video: A black hole more than halfway across the Universe spewing out matter at close to the speed of light

 

Video: How to find zombie stars a.k.a black holes! | Dheeraj Pasham | TEDxDornbirn

 

Literatura

MIT News 30. 11. 2022.

Nature Astronomy online 30. 11. 2022.

Datum: 01.12.2022
Tisk článku

Související články:

Sežrání hvězdy černou dírou, od začátku až do konce     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2015)
Případ falešné identity: Ze supernovy se vyklubalo něco mnohem exotičtějšího     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2021)
Gravitační observatoře pozorovaly sežrání neutronové hvězdy černou dírou     Autor: Stanislav Mihulka (30.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz