Strategický stealth bombardér B-21 Raider se konečně představil veřejnosti  
Příznivci stealth bombardérů se konečně dočkali. Northrop Grumman, kteří od roku 2015 vyvíjejí nový strategický letoun B-21 Raider, představili nový stroj na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Detailních informací zatím mnoho nezveřejnili. US Air Force by měli první Raidery dostat v roce 2026 nebo 2027.
Na scénu přichází Raider. Kredit: Northrop Grumman.
Na scénu přichází Raider. Kredit: Northrop Grumman.

Mluvilo se o tom celé roky. Nakonec k tomu došlo ve čtvrtek 2. prosince 2022. Northrop Grumman na letecké základně Edwards Air Force Base v Kalifornii slavnostně představili veřejnosti strategický stealth bombardér B-21 Raider. Jak k tomu poněkud jízlivě poznamenává David Szondy z New Atlasu, odehrálo se show, kde bylo plno jevištní zábavy a nápadný nedostatek faktů.

 

První B-21 u továrny Northrop Grumman Plant 42 v Palmdale. Kredit: US Air Force.
První B-21 u továrny Northrop Grumman Plant 42 v Palmdale. Kredit: US Air Force.

Výrobce, tedy Northrop Grumman, popisuje Raider jako první letoun 6. generace na světě, který se vyznačuje modulárním designem s otevřenou architekturou a pokročilou integrací dat, senzoru a zbraní. O mnoho více vlastně není známo, což dává prostor spekulacím. Spekuluje se hlavně o tom, zda a jak se Northrop Grumman poučili z problémů stealth zázraku F-35 Lightning II s motory i bombardéru B-2 se stealth nátěrem.

 

B-21 nese jméno po účastnících slavného prvního náletu amerických letců na Tokio z 18. dubna 1942, kterému velel Jimmy Doolittle. Náletu se říká Doolittle Raid a zůčastněným členům posádek Doolittle Raiders. První bombardéry B-21 Raider by měly nastoupit do služby v US Air Force v roce 2026 nebo 2027. Připojí se ke flotile bombardérů Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit a Boeing B-52 Stratofortress. Plného operačního nasazení by měly dosáhnout cca v roce 2030.

Logo. Kredit: Northrop Grumman.
Logo. Kredit: Northrop Grumman.

 

Představa je taková, že Raidery, kterých by mělo být vyrobeno zhruba něco mezi 80 a 140, budou postupně nahrazovat stávající bombardéry, kterým by už, upřímně řečeno, více slušelo letecké muzeum. Aby nedošlo k mýlce, jsou to všechno skvělé a ikonické stroje, které jsou neustále vylepšovány. Ani sebelepší upgrade ale úplně nezapře ta dlouhá desetiletí, po která tyto stroje létají. Spirit poprvé vzlétl v roce 1989, Lancer v roce 1974 a Stratofortress, ač je to téměř k neuvěření, v roce 1952.

 

Americké letectvo je navíc od konce Studené války zřetelně zanedbáváno, výsledkem čehož je, že mohou současně nasadit do bojových operací jen asi 15 bombardérů. V současné době, kdy se nápadně zhoršuje mezinárodní situace, Northrop Grumman podle všeho razantně urychlili celý proces zavádění nového bombardéru. Vsadili na metody digitálního inženýrství a zrušili fázi experimentálního prototypu.

 

Raider by měl mít tak velký dolet, že nebude k operacím potřebovat zámořské nebo předsunuté logistické základny. Také by měl fungovat jako komunikační a velitelský uzel pro zbraňové systémy ve vzduchu, na souši, na moři i ve vesmíru, pilotované i bezpilotní. Zároveň by měl být schopný dobře absorbovat budoucí technologie, až se objeví.

 

Video: B21 Raider Rollout Livestream

 

Video: B-21 Raider vs B-2 Spirit | Military Comparison 2022

Literatura

New Atlas 3. 12. 2022.

Datum: 03.12.2022
Tisk článku

Související články:

Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2018)
Americké letectvo plánuje proměnit transportní letouny na bombardéry     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2021)
Americké letectvo testuje robotický nakladač hypersonických střel     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz