Americké letectvo vyvíjí hypersonický bojový letoun Mayhem  
Vojenští vývojáři Air Force Research Laboratory (AFRL) udělili společnosti Leidos kontrakt, jehož cílem je vývoj víceúčelového hypersonického letounu, zřejmě se scramjetovým pohonem, v rámci utajovaného programu Mayhem. Informací je k dispozici poskrovnu, první Mayhemy by se měly objevit v roce 2028.
Úvodní koncept letounu Mayhem. Kredit: Leidos.
Úvodní koncept letounu Mayhem. Kredit: Leidos.

V současné době se objevují nové koncepty bojových letounů jako houby po dešti. Jeden z nich představuje utajovaný program Mayhem, který podle všeho zahrnuje vývoj pokročilého tryskového letounu s hypersonickým náporovým pohonem, co by měl plnit ofenzivní i průzkumné úkoly. US Air Force nedávno v rámci programu Mayhem udělili kontrakt společnosti Leidos, která by měla takový letoun vyvinout.

 

Zadavatelem kontraktu jsou vojenští vývojáři Air Force Research Laboratory (AFRL). Pokud je známo, kontrakt má strop 334 milionů dolarů a americké letectvo za něj očekává blíže neurčený počet letounů programu Mayhem. Vývoj proběhne na letecké základně Wright-Patterson Air Force Base v Ohiu. Kontrakt by měl být splněný do října 2028. První zmínky o programu Mayhem se objevily v roce 2020. Program by měl být zaměřený především na vývoj prakticky použitelného hypersonického pohonu pro bojové letouny, které budou operovat na rozmanitých misích.

 

Logo. Kredit: AFRL.
Logo. Kredit: AFRL.

Podle vyjádření společnosti Leidos budou první desítky milionů dolarů využity k přípravným studiím v prostředí digitálního inženýrství. Leidos uvádí, že systém Mayhem bude mít scramjetový motor, s nímž bude létat hyperosonickými rychlostmi, tedy přes Mach 5.

 

Logo. Kredit: Leidos.
Logo. Kredit: Leidos.

Podle ilustrací poskytnutých Leidosem zřejmě půjde o bezpilotní hypersonický letoun s jedním náporovým motorem, podlouhlým trupem, deltakřídlem a jedinou směrovkou. Je to samozřejmě jen úvodní koncept, finální vzhled letounu Mayhem se může podstatně lišit.

 

Představitelé laboratoří ARFL uvedli, že z jejich pohledu by systém Mayhem měl, ve srovnání s podobnými dnešními letouny, především uvézt až pětinásobnou váhu nákladu a měl by mít až dvakrát větší dosah. Důraz rovněž kladou na univerzální povahu platformy Mayhem a možné využití letounu pro velmi odlišné typy misí.

 

Řada věcí kolem projektu Mayhem zůstává nezodpovězených. Například není jasné, jestli letoun Mayhem bude „postradatelný“ nebo dokonce na jedno použití, jak letectvo dříve naznačovalo. Popisovali Mayhem jako systém, který se bude nacházet někde mezi sofistikovanou hypersonickou střelou a plnohodnotným hypersonickým letounem. Také není jasné, do jaké míry navazuje na předešlé hypersonické projekty letectva. Časem uvidíme, co se vlastně z Mayhemu vyklube.

 

Video: Mayhem Secretive Hypersonic Program

 

Literatura

Drive / Warzone 16. 12. 2022.

Datum: 22.12.2022
Tisk článku

Související články:

Startup Hermeus vyvíjí dopravní letoun o rychlosti až Mach 5     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2019)
Kelley Aerospace nabízejí nadzvukové bojové drony Arrow     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2021)
Americké letectvo financuje vývoj hypersonického letounu Quarterhorse     Autor: Stanislav Mihulka (12.08.2021)
Tiché nadzvukové drony Exosonic budou dělat protivníky pilotům při výcviku     Autor: Stanislav Mihulka (20.10.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz