Pěnivý zázrak: Mýdlové bubliny jsou na povrchu chladnější než okolní vzduch  
Vědci si hráli s bublinami a úplnou náhodou zjistili, že jejich povrch má nižší teplotu než prostředí kolem nich. Po nečekaném objevu s bublinami experimentovali a přišli na to, že bublina může být až o 8 °C chladnější než okolí. Také se ukázalo, že rostoucí obsah glycerolu v mýdlové směsi teplotu bublin zvyšuje. Na zajímavý objev naváže detailní výzkum.
Měření teploty mýdlové bubliny. Kredit: Boulogne et al. (2022), Physical Review Letters.
Měření teploty mýdlové bubliny. Kredit: Boulogne et al. (2022), Physical Review Letters.

Bublinky jsou všude kolem nás. Potkáváme je ve sklenicích s pivem nebo šampaňským, v pračkách, myčkách i na zpěněné hladině oceánu. Jsou všední, ale zároveň fascinující. Odborníci jim věnují až překvapivou pozornost. Intenzivně se zkoumají především ohledně jejich chování v průmyslových procesech. Jak ale ukazuje nedávný pozoruhodný objev, o bublinách toho stále spoustu nevíme.

 

François Boulogne. Kredit: F. Boulogne.
François Boulogne. Kredit: F. Boulogne.

Tým francouzské Université Paris-Saclay a CNRS zjistil, že povrch obyčejných mýdlových bublin je chladnější než okolní vzduch. Jak se ve vědě až úsměvně často stává, François Boulogne a jeho kolegové původně zkoumali něco jiného. Studovali stabilitu mýdlových bublin a shodou okolností měli k dispozici zařízení, které mohlo změřit teplotu na povrchu mýdlové bubliny. Tak to udělali a naměřili nižší teplotu, než byla v místnosti.

 

V rámci výzkumu badatelé vytvářeli bubliny klasickým postupem, z mýdla, vody a glycerolu. Když narazili na zvláštní teplotu povrchu bublin, okamžitě změnili cíl bádání a pustili se po stopě jako lovečtí psi. Experimentovali. Měnili teplotu vzduchu, jeho vlhkost, a také proporce jednotlivých přísad v bublinové směsi.

 

Logo. Kredit: Université Paris-Saclay.
Logo. Kredit: Université Paris-Saclay.

Nakonec dokázali vytvořit situaci, kdy byl povrch mýdlových bublin až o 8 stupňů Celsia chladnější než okolní vzduch. Rovněž zjistili, že změna obsahu glycerolu ovlivňuje výslednou teplotu bublin. Čím více glycerolu směs obsahuje, tím vyšší mají bubliny teplotu.

 

O co vlastně jde? Úplně jasné to zatím není. Badatelé naznačují, že chladný povrch mýdlových bublin může být výsledkem vypařování, k němuž dochází na povrchu bublin. Během experimentů také zjistili, že když bubliny vydrží delší dobu, tak se jejich povrch postupně ohřívá, až se teplota bubliny vyrovná teplotě prostředí.

Boulogne a jeho kolegové se domnívají, že velké rozdíly teplot mezi povrchem bublin a okolním vzduchem mohou mít vliv na stabilitu bublin. Teď si brousí zuby na další výzkum, který by měl objasnit, proč jsou vlastně bubliny chladnější a jestli by bylo možné tuto jejich vlastnost nějak využít.

 

Literatura

Phys.org 30. 12. 2022.

Physical Review Letters 129: 268001.

Datum: 01.01.2023
Tisk článku

Související články:

Jak rozsvítit světlo nezměrným chladem vesmíru?     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2019)
Nejchladnější chemická reakce všech dob předvedla ultrapomalé pohyby molekul     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2019)
Boseho–Einsteinův kondenzát ve volném pádu prorazil rekordně nízkou teplotu     Autor: Stanislav Mihulka (11.09.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz