Form Energy vybudují továrnu na výrobu ultralevných „rzivých“ baterií  
Americký startup Form Energy vybral Weirton v Západní Virginii jako místo, kde vyroste jejich první továrna na baterie železo-vzduch. Jsou založeny na cyklu rzi, v němž se kovové železo mění na oxid železa a naopak. Baterie by měly být levné, více než desetkrát méně nákladné než srovnatelné lithiové baterie.
Továrna Form Energy. Kredit: Form Energy.
Továrna Form Energy. Kredit: Form Energy.

Jednou z nejvíce slibných společností, které se zabývají ukládáním energie na úrovni rozvodných sítí je americký startup Form Energy, který byl založen v roce 2017. Může za to jejich inovativní technologie „rzivých“ baterií, tedy baterií železo-vzduch, které by podle ambiciózních vyjádření měly deklasovat lithiové baterie pro rozvodné sítě desetkrát nižší cenou.

 

Logo. Kredit: Form Energy.
Logo. Kredit: Form Energy.

V současné době se připravují na vybudování své první továrny na rzivé baterie, která by měla vyrůst v Západní Virginii. Tyto baterie tvoří masivní ploché články železo-vzduch, jejichž velikost činí zhruba 1 metr čtvereční. Cca 50 těchto článků vytváří modul o velikosti běžné pračky, který je vyplněný kapalným elektrolytem. V článcích funguje „rzivý“ cyklus.

 

Rzivý cyklus. Kredit: Form Energy.
Rzivý cyklus. Kredit: Form Energy.

Nabíjejí se tak, že působení elektřiny přispěje k přeměně oxidu železa na kovové železo. Uložená energie se uvolní po přidání kyslíku, který způsobí opětovné zreznutí železa.

 

 

Železo je levné a snadno dostupné, díky čemuž jsou velmi levné i rzivé baterie. Také jsou bezpečné, odolné a snadno recyklovatelné. Jakmile baterie doslouží, je možné její železo využít někde jinde. Výsledkem je velmi příznivá cena za uskladnění energie tímto typem baterií. Vyjádřeno ve formě LCoS (Levelized Cost of Storage) jsou rzivé baterie více než desetkrát levnější než dnešní lithiové baterie. Nehledě na to, že s lithiem jsou problémy a jeho dostupnost by se v budoucnu mohla zhoršovat.

 

Určitou slabinou rzivých baterií je, že se nabíjejí a vybíjejí pomaleji než lithiové baterie. Nabízí se například jejich využití v hybridních kombinacích s lithiovými bateriemi. Rzivé baterie pokryjí běžný provoz rozvodné sítě, zatímco lithiové baterie přijdou na řadu ve špičkách spotřeby elektřiny. Form Energy očekávají, že zařízení s jejich rzivými bateriemi budou dodávat více než 3 MW na jeden akr plochy, což je cca 40 procent hektaru.

 

Form Energii získali celou řadu zajímavých investorů, včetně Breakthrough Energy Ventures Billa Gatese a Jeffa Bezose, ArcelorMittal nebo investičního fondu MIT The Engine. Nedávno vybrali lokalitu u města Weirton v Západní Virginii, kde vyroste továrna na výrobu rzivých baterií za 760 milionů dolarů. Stavba továrny, která nabídne asi 750 pracovních míst, začne ještě letos. První rzivé baterie by měla dodávat na trh již příští rok, tj. 2024.

 

Video: Why Rust Batteries May Be the Future of Energy

 

Literatura

New Atlas 9. 1. 2023.

Datum: 10.01.2023
Tisk článku

Související články:

Tesla postaví v Austrálii gigantickou 300 MW baterii     Autor: Stanislav Mihulka (07.11.2020)
Experimentální chlórová baterie pojme mnohem více energie než Li-Ion     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2021)
Nová lithium-sírová baterie funguje v úctyhodném rozmezí teplot     Autor: Stanislav Mihulka (05.07.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz